18-20.05 (piątek-niedziela) Gratka dla miłośników sera – II Festiwal Nieskończonych Form Mleka w Sandomierzu

Ogólnopolski Festiwal Nieskończonych Form Mleka „Czas Dobrego Sera” to czas na spotkania pasjonatów serowarstwa, zarówno wytwórców jak i konsumentów. To czas na degustowanie, wymianę poglądów. To po prostu czas na dobry ser! Degustacja i sprzedaż serów rusza od soboty, od godz.10 na sandomierskim Rynku.

Już w dniach 18 – 20 maja br. sandomierski Rynek stanie się areną dla sztuki serowarskiej. Pod przewodnim hasłem „Czas Dobrego Sera” będziemy gościć uczestników II. Ogólnopolskiego Festiwalu Nieskończonych Form Mleka – mistrzów tworzenia, łączenia i degustacji serów. Podczas Festiwalu swój kunszt zaprezentują najlepsi wytwórcy serów z Polski i zaproszeni goście z zagranicy.

Zgromadzeni uczestnicy święta będą mieli niepowtarzalną okazję uczestniczenia w profesjonalnej degustacji serów czy też obserwacji produkcji gatunków niszowych nieskończonych form mleka.

Trzydniowy festiwal naszpikowany jest wydarzeniami o wyjątkowych walorach edukacyjnych i kulinarnych.

Na piątkowe popołudnie organizatorzy zaplanowali serię warsztatów, prelekcji, pokazów i paneli dyskusyjnych na temat serowarnictwa, prowadzonych przez autorytety z Polski i Włoch. Tego samego dnia odbędą się również obrady komisji konkursowej, która wieczorem, podczas uroczystej gali, przedstawi laureatów konkursu na Najlepszy Polski Ser. Dla gości przygotowane zostanie specjalne menu, na bazie polskich produktów slowfoodowych wraz ze specjalnie dobranymi włoskimi winami oraz deską serów nagrodzoną w konkursie.

W sobotę i niedzielę od godz. 10.00 rusza degustacja i sprzedaż serów na festiwalowych stoiskach. Jednocześnie będą odbywać się degustacje niepasteryzowanych piw oraz win rekomendowanych przez przewodnik „Slow Wine”. W Klubie „Lapidarium” w półtora godzinnych odstępach czasowych będą miały miejsce profesjonalne degustacje serów – „Laboratoria Smaku”. Smakowicie zapowiada się również „Bursztynowa Komnata Sera”, gdzie specjaliści z różnych dziedzin serowarstwa służyć będą dobrą radą oraz zaprezentują sprzęt i materiały do produkcji serów. Dużym zainteresowaniem z pewnością będą cieszyć się pokazy wytwarzania twarogu, oscypka oraz mozzarelli.

Największym jednak wyróżnieniem tej edycji festiwalu będzie z pewnością obecność Carlo Petriniego, założyciela i prezydenta Slow Food International. Podczas festiwalu, będzie mieć premiera jego książki „Dobre, czyste, sprawiedliwe”.

Podczas trwania imprezy można złożyć wizytę w zagrodzie z żywymi zwierzętami dającymi mleko (krowy, kozy, owce – różne rasy).
Organizatorzy zaplanowali także zabawy i konkursy z nagrodami dla dzieci oraz potańcówkę pod gołym niebem, przy muzyce na żywo.

SZCZEGÓŁOWY PROGRAM IMPREZY

Piątek, 18 maja, Hotel Sarmata

9.30 Sympozjum serowarskie „Czas Dobrego Sera” adresowane do branży mleczarskiej i pasjonatów sera. Po każdym z wystąpień jest przewidziany czas na krótką dyskusję

9.45 „Najbardziej ekscytujące sery świata” – Will Studd, Brytyjczyk żyjący od 30 lat w Australii (jeden z największych światowych autorytetów w dziedzinie serów, autor dwóch książek serowarskich, nagrodzony w 2002 r. „Ordre du Mérite Agricole” przez Rząd Francuski za obronę serów z mleka surowego, autor, prowadzący i producent globalnej serii telewizyjnych programów o serach „Cheese Slices” emitowanych przez blisko 100 stacji telewizyjnych na całym świecie)

10.30 „Czy polskie mleczarstwo dojrzało do serów z mleka surowego? Doświadczenia z serem Emilgrana” – Marek Prauziński, dyrektor zarządzający Emilgrana Sp.z o.o.

11.00 Przerwa na kawę i herbatę

11.15 Komentowana degustacja serów – Gieno Mientkiewicz (odkrywca i promotor serów zagrodowych), Will Studd (znawca serów i autor programu „Cheese Slices” – Australia), dr Jacek Szklarek (prezes Slow Food Polska); Giovanni Roncolato (producent włoskich serów z Veneto); panel degustacyjny 5 serów (3 polskie i 2 zagraniczne)

12.15 „Jak produkować i sprzedawać dobre sery?” – Giovanni Roncolato, Włochy – producent serów spod Werony, założyciel konsorcjum producentów sera „Monte Veronese DOP”, właściciel sieci delikatesów i dystrybutor serów, współautor ostatniej książki o włoskich serach z oznaczeniem geograficznym

13.15 Przerwa na obiad

14.00 „Atuty hodowcy-serowara. Moja przygoda z serem”
– Marian Nowak

15.00 „Kreowanie marki i promocja produktu lokalnego” – Marek Sztark, promotor produktów lokalnych, w przeszłości dyrektor Opery Zachodniopomorskiej, dyrektor Szczecin 2016 Europejska Stolica Kultury oraz Jarosław Pająkowski, dyrektor „Festiwalu Smaku” w Grucznie, twórca marek powideł śliwkowych z Dolnej Wisły, współautor publikacji i propagator starych odmian drzew owocowych

15.45 „Najczęstsze wady serów i jak ich uniknąć” – Wojciech Styś, główny serowar SM Spomlek

16.30 Wyprawa w grupach na zwiedzanie z przewodnikiem urokliwego Sandomierza

14.00 Równolegle z popołudniową sesją sympozjalną rusza profesjonalna ocena serów zgłoszonych do konkursu na Najlepszy Polski Ser Grand Prix 2012 roku przez międzynarodowe jury (Will Studd – Australia – Przewodniczący Jury, Giovanni Roncolato – Włochy, Anna Wrońska – redaktor naczelna magazynu „Kuchnia”, Adam Chrząstowski – wybitny szef kuchni i restaurator, szef Polskiej Prezydencji, Gieno Mientkiewicz – promotor serów zagrodowych w Polsce, Edward Bajko – Prezes SM Spomlek, dr Jacek Szklarek – Prezes Slow Food Polska,)

20.00 Uroczyste ogłoszenie laureatów konkursu na Najlepszy Polski Ser Grand Prix 2012 r. i wręczenie dyplomów – Przewodniczący Jury, Burmistrz Sandomierza oraz Prezes Slow Food Polska

20.30 Gala Dinner w restauracji Sarmata ze specjalnym menu na bazie świętokrzyskich produktów regionalnych i slowfoodowych, specjalnie dobranymi polskimi i włoskimi winami, niefiltrowanym i niepasteryzowanym piwem „Żywe” z Browaru Amber oraz deską serów

Sobota, 19maja, Rynek Starego Miasta

10.00 Oficjalne otwarcie festiwalu „Czas Dobrego Sera” przez Burmistrza Sandomierza Jerzego Borowskiego oraz Prezesa Slow Food Polska Jacka Szklarka

– od tej godziny rusza degustacja i sprzedaż serów na festiwalowych stoiskach

– otwarcie dużego stoiska z polskimi winami pod patronatem „Magazynu Wino”

– w trakcie festiwalu trwa głosowanie publiczności na najlepszy ser

– degustacja niepasteryzowanych piw z Browaru Amber oraz win rekomendowanych
przez przewodnik „Slow Wine”

– co dwie godziny w jednej z sal w Klubie Lapidarium (podziemia sandomierskiego Ratusza) odbywają się „Laboratoria Smaku” z serami w roli głównej pod dyrekcją Giena Mientkiewicza

– co dwie godziny projekcja różnych odcinków filmów ”Cheese Slices” Willa Studd’a (przy współpracy z „Kuchnia +”) oraz filmów z nowej serii Giena Mientkiewicza – Kino Starówka

– „Bursztynowa Serownia” – wyjątkowe miejsce, w którym specjaliści z różnych dziedzin serowarstwa służyć będą radą oraz prezentować będą sprzęt oraz różnorodne materiały do produkcji serów – stoisko pod patronatem firmy „Spomlek” z Radzynia Podlaskiego)

– kraina niekończących się zabaw oraz konkursów dla dzieci

– bulwary nadwiślańskie i nowy port wiślany

– zagroda z żywymi zwierzętami dającymi mleko (krowy, kozy, owce; różne rasy – bulwary nadwiślańskie)

– pokazy wytwarzania prawdziwego oscypka – bacówka Wojtka Komperdy – „Bursztynowa Serownia”

19.00 Zamknięcie stoisk

20.00 Rozpoczęcie „Potańcówki” pod gołym niebem i przy muzyce na żywo zespołu „Blaf” – legenda czeskiej sceny blueagrassowej. Skrzypce, banjo, gitara, bębny i bas – zwariowana taneczna pełna humoru i poezji muzyka. Pochodzą ze Śląska Cieszyńskiego, a śpiewają
po czesku i „po naszemu”, czyli w języku którym posługują się mieszkańcy Góralii, krainy zwanej w Polsce Zaolziem. Nogi będą was boleć od tańca, a brzuchy od śmiechu; www.blaf.cz – bulwary nadwiślańskie

Niedziela, 20 maja

10.00 Otwarcie stoisk z degustacją i sprzedażą serów i wina (program jak w sobotę)

11.00 Pokazy wytwarzania twarogu oraz masła – „Bursztynowa Serownia”

12.30 Rozstrzygnięcie konkursu publiczności i wręczenie nagród

13.30 Spotkanie członków Slow Food Polska z prezydentem i założycielem ruchu Slow
Food – Carlo Petrinim (Zamek w Sandomierzu)

17.00 Zakończenie festiwalu

info: UM Sandomierz

Subskrybuj
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Postaw mi kawę na buycoffee.to
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content