Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

01-02.06 (sobota-niedziela) Najlepsze sery, wina i piwa – III Ogólnopolski Festiwal Nieskończonych Form Mleka w Sandomierzu

Czerwiec 2, 2013 10:30 AM

III edycja festiwalu “Czas Dobrego Sera”, odbywać się będzie od 1 do 2 czerwca w Sandomierzu. Dzień wcześniej serowarzy, mleczarze oraz pasjonaci przetwarzania mleka wezmą udział w sympozjum poświęconym tematyce serowarskiej. Organizatorem festiwalu jest Slow Food Polska

Tradycyjnie festiwalowi towarzyszyć będzie konkurs na najlepszy polski ser Grand Prix 2013. W zeszłym roku głównym zwycięzcą okazał się ser „Kreuzer z Komina” autorstwa „Farmy pod Świerkami” Beaty i Leszka Futymów z Huty Szklanej w Wielkopolsce.
Na Sandomierskim rynku pojawi się blisko 50 producentów z ponad 200 rodzajami sera – od klasycznego francuskiego Roqueforta czy Comte, poprzez włoskie Grana Padano i Pecorino Toscano, na polskiej goudzie z kozieradką czy twarogach kończąc. Oczywiście, polskich serów będzie najwięcej i o to chodzi organizatorom. Jednak i tak, większość Polaków takich serów zapewne nigdy wcześniej nie widziała a żadnym sklepie. Organizatorzy w tym roku zwracają szczególną uwagę na sery owcze, których w Polsce mamy jak na lekarstwo. Dość powiedzieć, że pod koniec lat 80-tych mieliśmy prawie 10 milionów owiec, a dzisiaj około 150 tysięcy. Cenny i praktyczny głos w tej sprawie zabiorą Sylwia Szlandrowicz (Ranczo Frontiera) i Roberto Rubino z Włoch.

Nie zabraknie degustacji komentowanych najlepszych serów na świecie pod okiem światowych autorytetów, jak Sebastiano Sardo czy Giampaolo Gaiarin. Polskę w degustacjach i dyskusjach reprezentować będą Edward Bajko (Prezes SM Spomlek), Wiktor Szwechowicz (Candia Polska) oraz promotor serów zagrodowych Gieno Mientkiewicz.

DLA SMAKOSZY WINA

Po raz pierwszy w tym roku na szeroką skalę obok serowarów do Sandomierza organizatorzy zaprosili polskich winiarzy. Jest ich już ponad setka, zaś 20 legalnie z banderolami sprzedaje swoje wino. „Ser i wino to para ponoć lepsza od małżeństwa, dlatego postaramy się wzrastać razem w tym niezawodnym duecie przez kolejne lata” puentuje Jacek Szklarek. Dodatkowo polskich winiarzy wzmocnią producenci z Węgier i Włoch, zaś gośćmi specjalnymi będą dwaj wybitni enolodzy: Peter Molnar oraz Sarolta Bardos, twórcy genialnych Tokajów.

DLA PIWOSZY

W Sandomierzu skosztować będzie też można prosto z beczki niepasteryzowanych i specjalnie uwarzonych na festiwal piw z kultowego Browaru Pinta, którego twórcy nie tylko wskrzesili piwowarstwo domowe, ale od kilku lat zgarniają prawie wszystkie trofea dla najlepszych piw i piwowarów w Polsce. Ziemowit Fałat, Marek Semla i Grzegorz Zwierzyna zapewniają, że ich oryginalne piwa jak: “Odsiecz Wiedeńska”, “Atak Chmielu”, “A’la Grodziskie” czy “Czarna Dziura” zawładną Sandomierzem i wszystkimi gośćmi, którzy tam się zjawią na początku czerwca.

TAŃCE, WARSZTATY, LABORATORIA

W sobotę będzie można się bawić na sandomierskim rynku przy porywającej muzyce zespołu “Czeremszyna”, bowiem nic tak nie regeneruje po całym dniu pracy i wyczerpujących degustacjach jak wartki taniec – tak przynajmniej twierdzi mistrz góralskich hołupców, baca Wojtek Komperda. A ponieważ cała impreza przypada na weekend po Bożym Ciele i w Sandomierzu przez dwa dni ma pojawić się blisko 40 tysięcy gości, będzie kogo obtańcowywać.

Nie zabraknie też oryginalnych warsztatów i laboratoriów smaku, łączących polskie sery z oryginalnymi piwami z Browaru Pinta czy polskimi i zagranicznymi winami. Do tego Dzień Dziecka na bulwarach nadwiślańskich, zagroda ze zwierzętami dającymi mleko, konkursy, pokazy, rozmowy i wywiady z producentami prowadzone przez Marka Sztarka na scenie głównej, projekcje filmów kulinarnych w kinie Starówka, pokazy wyrabiania masła i oscypka, kursy warzenia piwa i jedyny w swoim rodzaju klimat Sandomierza – bezsprzecznie jednego z najpiękniejszych polskich miast.
Do tego dojdą najbardziej znani producenci slowfoodowi, jak Staszek Mądry ze swoją „Kiełbasą Lisiecką”, Maciej Jaros ze swoimi wyjątkowymi miodami pitnymi, Zdzisław Bartelak z cukierni i lodziarni Consonni czy też Krzysztof Maurer ze swoimi naturalnymi sokami owocowymi i oryginalną Śliwowicą Łącką. Na festiwalu zadebiutuje też Cydr z Ignacowa.

PROGRAM FESTIWALU

Piątek, 31 maja Ratusz Sandomierski

9.00 Sympozjum serowarskie „Czas Dobrego Sera” – adresowane do branży mleczarskiej i pasjonatów sera; oficjalne otwarcie – dr Jacek Szklarek, Prezes Slow Food Polska

9.15 „Co się składa na selekcję serów do handlu?” – Sebastiano Sardo (jeden z największych włoskich autorytetów w dziedzinie serów, główny selekcjoner serów dla globalnej sieci „Eataly”)

9.45 „Czy i dlaczego polskie sery owcze są na zakręcie” – Sylwia Szlandrowicz (Ranczo Frontiera)

10.30 „Warsztaty degustacyjne owczych serów z Polski, Włoch i Francji” – Sebastiano Sardo, Witkor Szwechowicz, Jacek Szklarek

11.15 Przerwa na kawę i herbatę

11.45 „Czy polskie mleczarstwo i polscy konsumenci dojrzeli do serów jakościowych?” – Edward Bajko (Prezes SM Spomlek, sery dojrzewające) oraz Wiktor Szwechowicz (Prezes Candia Polska, sery francuskie)

12.45 „Warunki sukcesu rynkowego produktów tradycyjnych i lokalnych na przykładzie serów Polski, UE i USA” – prof. dr hab. inż. Czesław Nowak (Uniwersytet Rolniczy Kraków)

13.15 „Dlaczego sery mają być podniebne? – czyli dlaczego wypas pastwiskowy jest tak ważny przy produkcji serów” – Roberto Rubino (Prezes włoskiego stowarzyszenia „Formaggi Sotto il Cielo”)

13.45 Degustacja komentowana – Sebastiano Sardo (Slow Food; Eataly – Włochy), Gieno Mientkiewicz (promotor serów zagrodowych); Roberto Rubino (Formaggi Sotto il Cielo – Włochy); panel degustacyjny 5 wybitnych serów

14.30 Przerwa na obiad

15.30 „Jak wytwarzać samemu szczepionki i czy to ma dzisiaj sens?” – praktyczne warsztaty pod kierunkiem Giampaolo Gaiarina

16.30 Profesjonalna ocena przez jury serów zgłoszonych do konkursu na najlepszy polski ser 2013 roku

17.00 Równolegle z oceną serów zgłoszonych do konkursu jest możliwość zwiedzenia Królewskiego Sandomierza z przewodnikiem oraz odbycia rejsu po wiśle z Kapitanem Prokopem

20.00 Uroczyste ogłoszenie laureatów konkursu na Najlepszy Polski Ser 2013 r. (ogłoszenie tegorocznych zwycięzców będzie poprzedzone wręczeniem rekomendacji Slow Food Polska zwycięzcom z poprzednich lat – Hotel Ciżemka)

20.30 Standing Party w ogródku i średniowiecznych piwnicach Hotelu Ciżemka ze specjalnym menu na bazie produktów regionalnych i slowfoodowych, specjalnie dobranymi włoskimi, węgierskimi i polskimi winami oraz deską serów nagrodzonych w konkursie – kolacja przygotowana przez jednego z najlepszych w Polsce szefów kuchni Krzysztofa Żurka przy współpracy z Restauracją Ciżemka; DJ i tańce

Sobota, 1 czerwca Rynek Starego Miasta

10.00 Oficjalne otwarcie festiwalu „Czas Dobrego Sera” przez Burmistrza Sandomierza Jerzego Borowskiego

– od tej godziny rusza degustacja i sprzedaż serów na festiwalowych stoiskach

– „Bursztynowa Komnata Sera” (scena główna) – miejsce, w którym trwać będą pokazy wytwarzania masła (godzina 12.00 – OSM Chmielnik), pokaz wytwarzania oscypka (godzina 17.00 – Baca Wojtek Komperda); Marek Sztark co godzinę przeprowadza wywiady z różnymi producentami obecnymi w Sandomierzu

– w trakcie festiwalu trwa głosowanie publiczności na najlepszy ser

– degustacja niepasteryzowanych piw z Browaru Pinta oraz win rekomendowanych przez przewodnik „Slow Wine”, win węgierskich (RAFA Supermarket) oraz win polskich producentów (specjalna strefa dla Browaru Pinta oraz dla winiarzy)

– co dwie godziny w jednej z sal Hotelu pod Ciżemką odbywają się „Laboratoria Smaku” z serami w roli głównej

– co dwie godziny projekcja różnych filmów kulinarnych (Kino Starówka)

– na bulwarach nadwiślańskich mnóstwo atrakcji przygotowanych z myślą o dzieciach, które w tym dniu obchodzą Międzynarodowy Dzień Dziecka

– zagroda z żywymi zwierzętami dającymi mleko (kozy, owce, krowy – bulwary nadwiślańskie)

20.00 Zamknięcie stoisk

20.00 Rozpoczęcie „Potańcówki” pod gołym niebem i przy muzyce na żywo wraz z zespołem „Czeremszyna” – Rynek Starego Miasta

Niedziela, 2 czerwca Rynek Starego Miasta

10.00 Otwarcie stoisk z degustacją i sprzedażą serów (program jak w sobotę)

12.00 Pokazy wytwarzania masła – OSM Chmielnik

15.00 Rozstrzygnięcie konkursu publiczności i wręczenie nagród

17.00 Zakończenie festiwalu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>