Ponad 12 tys. pierogów ulepiono podczas tegorocznej Pierogarni (fotoreportaż)

Ponad 12 tys. pierogów zostało przygotowanych podczas tegorocznej, siódmej już edycji festynu rekreacyjno-kulturalnego Pierogarnia, który odbył się w Łoniowie. Organizatorem wydarzenia było S.A.S ze Świniar Starych, wójt gminy Łoniów i GOK Łoniów przy wsparciu starosty sandomierskiego.

Pyszne pierożki ulepiły przede wszystkim panie choć i znalazło się kilku panów do pomocy. Łącznie w tegorocznej pierogarni udział wzięło 16 miejscowości: Krowia Góra, Świniary Nowe i Stare, Jasienica, Trzebiesławice, Skrzypaczowice, Przewłoka, Gągolin, Chobrzany, Sulisławice, Suliszów, Wnorów, Zawidza, Wólka Gieraszowska, Łoniów, Łoniów Kolonia. Oprócz pierogów pojawiła się również pyra z dziczyzną prezentowana przez zaprzyjaźnioną Lokalną Grupę Działania ze Środy Wielkopolskiej.

Jak co roku pierożki miały przeróżne nadzienia, były ze szpinakiem, kaszą jaglaną – gryczaną – jęczmienną, grzybami, kapustą, mięsem, dziczyzną, truskawkami, malinami, jeżynami, serem, kapustą i grzybami, kapustą i mięsem, ruskie, kaszanką, pasztetem, gotowane i zapiekane.

Wystawcy uczestniczyli w tradycyjnym konkursie na najlepszy smak pierogów. Komisja konkursowa nie była jednak w stanie wyłonić tych najlepszych, jako że każde miały swój specyficzny wyraz smakowy, ogłosiła więc remis. Z kolei publiczność mogła nagrodzić najładniejsze stoisko, tutaj pierwszą nagrodę otrzymały panie z Krowiej Góry, przed stoiskiem z Jasienicy i Świnar Nowych.

W rodzinnym konkursie rzutem wałkiem do ciasta zwyciężyła rodzina Mortków, rozegrano również mistrzostwa lokalnych siłaczy oraz mistrzostwa Łoniowa w grze w kapsle.

Z ulepieniem mega pieroga zmagał się zaś lokalny artysta – fotograf Wiktor Bednarczuk. Mimo iż to był debiut „pierogowy” pana Wiktora, udało mu się ulepić pieroga o długości 40 cm i szerokości 28 cm.

W części artystycznej wystąpiła młodzież z Łoniowa oraz zespół DSP.

Organizatorzy dziękują wszystkim którzy przygotowali pierogi, festyn i oczywiście sponsorom bez których ta zabawa nie mogła by się odbyć. Sponsorami pierogarni byli: Salon fryzjerski Nikola Łoniów, p.h.u. Mariusz Czech Stal Budowlana Łoniów, Sklep komputerowy Wiko Tarnobrzeg, FHU Mirage okna i drzwi Koprzywnica, Karczma Sarmacka Łoniów, Stacja Obsługi Pojazdów Skrzypaczowice, Mała Przystań Łoniów, Skład Budowlany Elwid Łoniów, Seriusz Tarnobrzeg, Hydro Gaz Łoniów, Salon Sprzedaży Ford Tarnobrzeg, Auto Agro Koprzywnica, Medorto Tarnobrzeg.

foto&info: Piotr Chmiel

Subskrybuj
Powiadom o
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
parandol
9 lat temu

Przy stanowisku Krowiej Góry myślałem, że ułożono kwiaty a to pierogi :)))

Pan Pieróg
9 lat temu

Takie imprezy to coś dla mnie, najbardziej przypadły mi do gustu pierogi z kapustą i grzybami oraz z pasztetem, wręcz idealne pod barszczyk czerwony, na który mam pewien patent. Można go szybko i łatwo przygotować, tak jak ten 🙂

Składniki:

• koncentrat barszczu z buraków ćwikłowych Pińczów
• kostka rosołowa
• cebulka woda
• majeranek,

Wodę zagotować z kostką rosołową, dodać cebulkę i koncentrat. Przyrządzać według przepisu na opakowaniu. Na koniec dosypać garstkę majeranku. Podawać z uszkami, pasztecikami lub krokietami. Barszcz wychodzi naprawdę bardzo smaczny. Idealne rozwiązanie na świąteczny, wigilijny stół.

Postaw mi kawę na buycoffee.to
2
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content