Do tradycyjnego śniadania wielkanocnego w Sandomierzu zasiedli przedstawiciele władz lokalnych i krajowych, gmin, duchowni, pracownicy instytucji kultury a także członkowie zespołów folklorystycznych.
Miejscem uroczystości była Sala Rycerska zamku sandomierskiego gdzie na świątecznie udekorowanych stołach nie zabrakło tradycyjnego barszczu z jajkiem, bigosu, smacznych wędlin oraz apetycznych, słodkich wypieków. Największą atrakcją była wystawa koszy wielkanocnych przygotowanych przez gminy z powiatu sandomierskiego. Dominowały w nich przede wszystkim pisanki zdobione na różne sposoby, wędliny, lukrowane baby, baranki i inne typowo świąteczne elementy tradycyjnej święconki. Wszystkie potrawy i wypieki przed degustacją poświęcone zostały przez ks. kanonika Krzysztofa Rusieckiego, proboszcza parafii św. Pawła w Sandomierzu.
W ramach uroczystego spotkania przedstawiciele poszczególnych gmin, m.in. koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia i zespoły ludowe zaprezentowały, krótkie występy artystyczne odnoszące się swą tematyką do okresu Świąt Zmartwychwstania Pańskiego.
W specjalnym korowodzie, który zorganizowano wokół Sali Rycerskiej, poszczególne gminy prezentowały swoje piękne wielkanocne kosze oraz wielobarwne palmy.
foto&źródło: UM Sandomierz