06-07.06 (sobota-niedziela) V Ogólnopolski Festiwal Nieskończonych Form Mleka „Czas Dobrego Sera”, w Sandomierzu

W pierwszy czerwcowy weekend (6-7 czerwca) do Sandomierza już po raz piąty przyjadą serowarzy z całej Europy, którzy swoje wyroby będą prezentować w ramach V Ogólnopolskiego Festiwalu Nieskończonych Form Mleka „Czas Dobrego Sera”.

W Sandomierzu będzie można spróbować blisko 350 rodzajów sera, m.in. z Polski, Włoch, Francji, Wielkiej Brytanii, Hiszpanii, Szwjcarii, Belgii i Holandii: od dobrze już znanych Parmigiano Reggiano z okolic Parmy, Grana Padano czy Pecorino Romano z Rzymu, Monte Veronese z Veneto, Fiore Sardo z Sardynii, Pecorino Toscano, po serowe premiery z naszego podwórka, jak na przykład serów piwnych przygotowanych przez Wojciecha Komperdę we współpracy z browarem rzemieślniczym PINTA, czy nowości od Kaszubskiej Kozy i Sylwka Wańczyka.

Obok serów nie zabraknie win. – Swój udział zapowiedziały zarówno sandomierskie winnice: Płochockich, Nad Jarem, Sandomierska oraz winiarze z innych rejonów Polski, a także z Węgier i Gruzji. Do tego zaprezentujemy szeroką ofertę włoskich win rekomendowanych przez Slow Wine – wymienia Jacek Szklarek, prezes stowarzyszenia Slow Food Polska, które organizuje Czas Dobrego Sera.

Na rozłożonych na malowniczych uliczkach sandomierskiej starówki straganach goście znajdą też nalewki Mistrza Hieronima, Longinusa, destylaty owocowe Maurera i świetne przetwory Towarów Niezwykłych i Twojego Ogrodu. Nie zabraknie też lokalnych wyrobów jubilerskich z krzemienia pasiastego – kamienia optymizmu.

PROGRAM

Sobota, 6 czerwca Rynek Starego Miasta

10.00 Oficjalne otwarcie festiwalu „Czas Dobrego Sera” przez Burmistrza Sandomierza – Marka Bronkowskiego oraz Prezesa Slow Food Polska – Jacka Szklarka

– od tej godziny rusza degustacja i sprzedaż serów na festiwalowych stoiskach; w sumie na wszystkich stoiskach będzie można spróbować i kupić ponad 300 rodzajów sera z Polski, Włoch, Francji, Grecji, Hiszpanii, Anglii, Irlandii, Belgii, Szwajcarii

– degustacja rzemieślniczych piw z Polski oraz Europy (Browar PINTA) oraz win rekomendowanych przez przewodnik „Slow Wine” (Krako Slow Wines)

– co dwie godziny w jednej z sal Restauracji Ciżemka odbywają się „Laboratoria Smaku” z serami w roli głównej

– otwarcie specjalnego namiotu z serami ze Słonecznej Italii, które są w tym roku tematem przewodnim festiwalu (Parmigiano Reggiano, Grana Padano, Pecorino Romano, Gorgonzola, Taleggio, Monte Veronese, Pastore Sardo, Pecorino Toscano, Mozzarella di Bufala, Burrata i inne)

– prezentacja na scenie włoskiego serowarstwa i obecnych w Sandomierzu włoskich producentów przez Piera Sardo (jeden z największych na świecie autorytetów w dziedzinie serowarstwa)

20.00 Uroczysta kolacja w Restauracji Ciżemka przygotowana przez szefów kuchni: Krzysztofa Żurka (Trzy Rybki – Kraków) oraz Dariusza Barańskiego (Vitkac – Warszawa)

Niedziela, 7 czerwca Rynek Starego Miasta

09.00 Otwarcie stoisk z degustacją i sprzedażą serów i wina (program jak w sobotę)

12.30 Równolegle do festiwalu rusza w podziemiach Restauracji Ciżemka profesjonalna ocena serów zgłoszonych do konkursu na Najlepszy Polski Ser Grand Prix 2015 roku przez jury (Piero Saro – Włochy – Przewodniczący Jury, Edward Bajko – Prezes SM Spomlek, Mariusz Rybak – Slow Food Deutschland), Gieno Mientkiewicz – promotor serów zagrodowych w Polsce, Jacek Szklarek – Prezes Slow Food Polska)

14.00 Projekcja filmu „Redyk Karpacki” i rozmowa z bacą Wojciechem Komperdą (Kino Starówka)

17.00 Uroczyste ogłoszenie laureatów konkursu na Najlepszy Polski Ser Grand Prix 2014 r. i wręczenie dyplomów – Przewodniczący Jury – Piero Sardo, Burmistrz Sandomierza – Marek Bronkowski, Prezes Slow Food Polska – Jacek Szklarek oraz pozostali Członkowie Jury

18.00 Zakończenie festiwalu

Przez cały czas trwania festiwalu rozmowy z producentami serów i win na scenie, prezentacja poszczególnych stoisk i produktów

info: http://czasdobregosera.pl/festiwal/

Subskrybuj
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Postaw mi kawę na buycoffee.to
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content