Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Dobre sery “rządziły” w Sandomierzu

Czerwiec 8, 2015 1:03 PM

Blisko 350 rodzajów sera można było spróbować podczas V Ogólnopolskiego Festiwalu Nieskończonych Form Mleka. Wydarzenie odbyło się w miniony weekend w Sandomierzu.

Zamysłem organizatorów Festiwalu „Czas Dobrego Sera” było zgromadzenie w jednym miejscu świetnych producentów sera oraz sporej publiczności, dzięki czemu możliwe było poznanie niewiarygodnych i różnorodnych smaków, które powstają na bazie mleka.

Podczas festiwalu można było spróbować blisko 350 rodzajów sera, m.in. z Polski, Włoch, Francji, Wielkiej Brytanii, Hiszpanii, Szwjcarii, Belgii i Holandii: od dobrze już znanych Parmigiano Reggiano z okolic Parmy, Grana Padano czy Pecorino Romano z Rzymu, Monte Veronese z Veneto, Fiore Sardo z Sardynii, Pecorino Toscano, po serowe premiery, jak na przykład serów piwnych przygotowanych przez Wojciecha Komperdę we współpracy z browarem rzemieślniczym PINTA, czy nowości od Kaszubskiej Kozy i Sylwka Wańczyka.

WINA I NALEWKI

Po raz kolejny obok serowarów organizatorzy zaprosili do Sandomierza także polskich winiarzy, których dodatkowo wzmocnili producenci Węgier i Gruzji. Wśród wystawców były sandomierskie winnice: Płochockich, Sandomierska, Nad Jarem oraz winiarze z innych rejonów Polski.

Na rozłożonych straganach można było znaleźć także nalewki Mistrza Hieronima, Longinusa, destylaty owocowe Maurera i świetne przetwory Towarów Niezwykłych i Twojego Ogrodu.

Tradycyjnie nie zabrakło również warsztatów i laboratoriów smaku, w których zostały zaprezentowane różne techniki łączenia serów z polskimi i zagranicznymi winami oraz oryginalnymi piwami. W tym roku główną rolę odgrywały sery włoskie. Smakosze sera mogli przyjrzeć się oryginalnej mozzarelli i mniej znanej burracie, spróbować serów na bazie mleka z wysokogórskich pastwisk oraz przeróżnych produktów nabiałowych i serowarskich. Prowadzone były również rozmowy o wpływie bakterii i pleśni na smak serów.

NAJLEPSZY POLSKI SER

Zwieńczeniem V Ogólnopolskiego Festiwalu Nieskończonych Form Mleka „Czas Dobrego Sera” było ogłoszenie wyników konkursu na najlepszy polski ser. Zwycięzcą została Spółdzielnia Mleczarska Lazur z Nowych Skalmierzyc. Nagrodę za ser długo dojrzewający – Lazur Błękitny Old wręczyła Katarzyna Zioło Asystent Burmistrza Sandomierza.

źródło: UM Sandomierz

foto: Ewelina Ura/UM Sandomierz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>