Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

14.06 (niedziela) II Dzikowski Festiwal Nalewek

Czerwiec 9, 2015 7:39 PM

Muzeum Historyczne m. Tarnobrzega organizuje kolejny, II Dzikowski Festiwal Nalewek. Otwarcie festiwalu odbędzie się w niedzielę 14. czerwca b.r. o godz. 12 w parku przy Zamku Tarnowskich w Dzikowie. Festiwal nawiązuje do tradycji właścicieli Dzikowa, hr. Tarnowskich, którzy w słynnej „Wytwórni Wódek i Likierów” produkowali cenione w Polsce i Europie wódki i nalewki.

Do udziału w festiwalu serdecznie zapraszamy wszystkich chętnych a w szczególności wytwórców – hobbystów wszelkiego rodzaju nalewek. Mogą oni prezentować swoje wyroby i wziąć udział w festiwalowych konkursach. Oceniająca walory nalewek kapituła, w której zasiądzie wybitne grono znawców przedmiotu, pod przewodnictwem Zbigniewa Sierszuły ogłosi zwycięzców tegorocznej edycji festiwalu. Podczas tegorocznej imprezy można wystartować w trzech konkursowych konkurencjach: nalewka z derenia, kategoria open [wszelkie inne smaki] oraz w konkursie publiczności im. Bronisława Burnatowicza.

W programie imprezy znajdą się także wykłady, pokazy walk i fechtunku grupy Eventów Historycznych „Sarmata”, występy uczestników Studia Piosenki TDK a na dziedzińcu zamkowym kucharze Hotelu Atena z Mielca wspólnie z Polską Akademią Sztuki Kulinarnej przygotują dla Państwa wielki kocioł Polewki Dworskiej z Zacierkami . W trakcie imprezy będzie też można nabyć różne produkty z derenia i innych owoców.

Współorganizatorami tegorocznej edycji są: i restauracja „Atena” z Mielca, hotel i restauracja „Kameleon” z Tarnobrzegu, Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Stanisława Tarnowskiego w Tarnobrzegu oraz Urząd Miasta Tarnobrzeg.
Patronat honorowy nad festiwalem objął Marszałek Województwa Podkarpackiego. Patronem medialnym jest Radio Leliwa.
Wszelkie informacje dostępne są na stronie www.mhmt.pl

Serdecznie zapraszamy do Dzikowa.

PROGRAM FESTIWALU

12.00 – Otwarcie festiwalu, degustacja nalewek i potraw regionalnych
15.00 – Gotowanie polewki dworskiej z zacierkami
16.00 – Panel naukowo-dyskusyjny (Sala Wielka)
18.00 – Ogłoszenie zwycięzców konkursu i zakończenie festiwalu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>