Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Gołąbki z kaszą w sosie pieczarkowym – najlepsze danie jarskie w powiecie sandomierskim

Wrzesień 21, 2015 11:33 PM

Gołąbki z kaszą w sosie pieczarkowym z gminy Samborzec zwyciężyły w XIII edycji konkursu „Nasze sandomierskie – kulinaria regionalne”, który odbył się w minioną sobotę w Sali Rycerskiej Zamku Królewskiego w Sandomierzu. O zaszczytny tytuł i srebrną chochlę walczyło sześć gmin z powiatu sandomierskiego. Motywem przewodnim tegorocznego konkursu były dania jarskie.

Jury brało pod uwagę przede wszystkim walory smakowe, sposób przyrządzania, sposób prezentacji oraz kreatywność w estetyce stoiska. Każda gmina mogła zgłosić do rywalizacji tylko jedną potrawę.Na stołach Zamku królowały kluski ziemniaczane, knedle, pierogi z owocami, parowańce, kapusta przyrządzana na wiele sposobów, tradycyjne domowe wypieki z owocami, ciasta drożdżowe.

Komisja konkursowa przyznała także dwa wyróżnienia. Jedno z nich powędrowało do gminy Łoniów za pamułę, tradycyjną zupę owocową. Gmina Obrazów otrzymała wyróżnienie za estetykę przygotowanego stoiska.

info: UM Sandomierz
foto: Ewelina Ura/UM Sandomierz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>