Kuchnia hrabiego. Dolina Smaku zdradza przepis na „Przysmak Tarnowskiego”

60 kg karkówki z dzika i około 160 kg warzyw użyto do przygotowania Przysmaku Tarnowskiego podczas 425. Wielkich Urodzin Miasta Tarnobrzega. Wydarzenie miało miejsce na Zamku Tarnowskich w Dzikowie i nawiązywało do myśliwskich tradycji rodu, który miał tu przez wieki swoją siedzibę.

Przysmak Tarnowskiego był jedną z kilku atrakcji przygotowanych na rozpoczęcie urodzin miasta, ale nikt chyba nie przypuszczał, że ugotowane w ilości ponad 425 litrów danie rozejdzie się wśród uczestników zabawy w zaledwie kilkadziesiąt minut. Gulasz z dzika skradł podniebienia tarnobrzeżan.

– Pomysł na danie nawiązuje do tradycji myśliwskich rodu Tarnowskich. Arystokraci kochali polowania, czego dowodem jest poświęcony ich pasji Pokój Myśliwski w Zamku Dzikowskim – mówi Monika Zając, prezes Stowarzyszenia Dolina Smaku. – Szukając pomysłu na urodzinowe danie zainspirowaliśmy się właśnie myśliwskimi tradycjami, bo jeśli Tarnowscy kochali polowania to na Zamku Dzikowskim musiała także często gościć dziczyzna.

Przygotowanie dania powierzono mistrzowi kuchni Markowi Łukasiewiczowi, który na co dzień rozpieszcza podniebienia gości mieszczącej się w Zamku Dzikowskim Restauracji Patio.

– Założyliśmy, że przygotujemy 425 litrów Przysmaku Tarnowskiego, aby odwołać się do jubileuszu 425-lecia miasta. Zadanie było ambitne i ilość składnik musiała być imponująca. W sumie użytych zostało: 60 kg karkówki z dzika, po 40 kg marchewki, pietruszki i selera, 20 porów, 2 kg czosnku i 20 kg cebuli. Gulasz został także doprawiony 5 kg koncentratu pomidorowego i 10 kg pomidorów pelati. Tajemnicą kucharza jest już ilość i rodzaj użytych do przysmaku ziół i przypraw. Aby danie było bardziej syte, dodano do niego także drobny makaron – zdradza Małgorzata Rokoszewska-Ćwiękała, wiceprezes Stowarzyszenia Dolina Smaku.

Przysmak Tarnowskiego rozszedł się w ilości ok 900 porcji w ciągu zaledwie kilkudziesięciu minut.

źródło: Dolina Smaku

foto: Bogdan Myśliwiec

Subskrybuj
Powiadom o
5 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
historyk
5 lat temu

Jak Tarnowscy zdenerwują się wycieraniem gęby ich nazwiskiem to ci „mistrzowie kuchni” będą mieć sie z pyszna …

barbarossa
5 lat temu

Tylko ktoś z ograniczonym intelektem mógł bez zgody i wiedzy wielkiego, arystokratycznego rodu użyć jego imienia do swoich zabaw. Rodu dodajmy, który skutecznie i sprawnie potrafi używać usług najlepszych prawników. Wygląda na to, że zamiast gulaszu Tarnowskiego będzie pasztet z zająca. Śmierdzący i niesłychanie drogi.

brzoza
5 lat temu

A czy to z tych dzików, co to je na naszym terenie przewidziano do odstrzału?

Rozporządzenie Powiatowego Lekarza Weterynarii w Tarnobrzegu w sprawie zarządzenia odstrzału dzików na terenie powiatu tarnobrzeskiego.
http://www.tarnobrzeg.eobip.pl/bip_tarnobrzeg/redir.jsp?place=galleryStats&id=45475

Lud ma zapędy hrabiowskie, tylko może by ktoś się zastanowił co promuje. Gulasz z dzika. Trzeba najpierw dzika odstrzelić. Czyli uciecha dla myśliwych morderców.
A przecież można było zrobić sezonową botwinkę – zdrową i nie nasuwająca skojarzeń z inną uciechą hrabiów czyli polowaniem.
Dobrze, że nie było chociaż tego w programie.

tramp
5 lat temu

A tymczasem największym przysmakiem Tarnowskiego były ziemniaki z kwaśnym mlekiem…

Seneca
5 lat temu

Wykorzystanie czyjegoś wizerunku bez zgody rzeczywiście może skończyć się w sądzie, ale mnie osobiście razi coś innego. Razi mnie to chamskie „tykanie” – przysmak Tarnowskiego – czy to był ich kolega ???!!! Dobre maniery podpowiadają, żeby użyć imienia lub tytułu, a nie zwracać się jak do robotnika w PGR.

Postaw mi kawę na buycoffee.to
5
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content