W „Tłusty Czwartek” zjedz pączka – to przynosi szczęście!

W tradycji chrześcijańskiej Tłusty Czwartek był początkiem Tłustego Tygodnia – okresu wielkiego obżarstwa i zabawy. Należało się wtedy najeść do syta, przed zbliżającym się 40 dniowym postem. Początkowo nasi przodkowie zastawiali stół tłustymi kiełbasami, kaszą, słoniną, boczkiem i wódką. Ówczesnymi pączkami były kulki z chlebowego ciasta, smażone na smalcu i nadziewane słoniną oraz mięsem.

Słodkie paczki pojawiły się dopiero w XVI wieku a zaokrągliły się na przełomie XVII i XVIII. Zwano je zresztą nie tylko pączkami, ale również blinami, babałuchami lub – na Śląsku – kreplami (od niemieckiego Krapfen, oznaczającego ciasto smażone na tłuszczu).

PĄCZKI JAK POCISKI

O pączkach pisze w XVIII w. pamiętnikarz i historyk Jędrzej Kitowicz, który w swoim „Opisie obyczajów i dziejów za panowania Augusta III” tak opowiadał o pączkowych metamorfozach: „Staroświeckim pączkiem trafiwszy w oko mógłby go podsinić, dziś pączek jest tak pulchny, tak lekki, że ścisnąwszy go w ręku znowu się rozciąga i pęcznieje do swojej objętości, a wiatr zdmuchnąłby go z półmiska”.

PĄCZEK Z WRÓŻBĄ

Dawniej przyrządzając pączki nadziewało się niektóre migdałem lub orzechem. Wierzono, że kto na nie trafi, będzie miał w życiu szczęście.Dziś obok lukrowanych, obsypanych pudrem lub kandyzowaną skórką pomarańczy, z różą, marmoladą lub budyniem, popularne stały się również pączki z wróżbą, zagadką lub tzw. niespodzianką.

SZCZĘŚLIWY NARÓD

Tradycja głosi, że kto nie spróbuje w Tłusty Czwartek pączka, temu nie będzie się wiodło. Współcześnie w „Tłusty Czwartek” Polacy zjadają ich bagatela 100 milionów. Aby spalić kalorie po zjedzeniu jednego pączka należy poddać się ćwiczeniom np. bieganiu przez 30 minut, bo przeciętny pączek może zawierać od 200 do nawet 300 kcal.

MISTRZOSTWA POZNANIA W JEDZENIU PĄCZKÓW NA CZAS

W Poznaniu, od trzynastu lat, kilka dni przed Tłustym Czwartkiem odbywają się Mistrzostwa w jedzeniu pączków na czas, organizowane przez Cech Cukierników i Piekarzy. Rekordzistą w jedzeniu pączków jest Piotr Frąckowiak, który w 2011 roku dziesięć pączków bez popijania zjadł w ciągu 4 minut i 12 sekund. Pan Piotr zwyciężył również w tym roku, jednak tym razem do zjedzenia 10 pączków potrzebował 7 minut i 5 sekund.

NAJWIĘKSZY PĄCZEK ŚWIATA

Ważył 393.72 kg miał średnicę 1.83 m, a grubość wynosiła 0.5 m,  Pączek Bruegger’a powstał w 2004 i wystawiony został  na stanowych targach w Nowym Yorku.
Pączek był tak wielki, że musiano stworzyć specjalne urządzenie do jego wypieku, a do przeniesienia użyto małego dźwigu.

Subskrybuj
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Postaw mi kawę na buycoffee.to
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content