Grille ogrodowe – rodzaje i charakterystyka

Grillowanie jest przyjemnym sposobem spędzania wolnego czasu. Szczególnie wiosna i lato sprzyjają przyrządzaniu potraw na świeżym powietrzu. Na rynku dostępne są trzy rodzaje urządzeń grillowych: węglowe, gazowe i elektryczne. Różnią się one między sobą sposobem wytwarzania ciepła, co przekłada się na czas grillowania oraz smak potraw. Decydując się na zakup grilla, należy zastanowić się, na czym najbardziej nam zależy. Niektóre urządzenia są łatwe w czyszczeniu albo rozpalaniu, a inne nadają potrawom niepowtarzalny aromat.

Grille węglowe ogrodowe

Grille węglowe są tradycyjnym rozwiązaniem, które jest znane od dawna. Nic dziwnego, że nadal stanowi najpopularniejsze urządzenie do grillowania. Grill węglowy składa się przede wszystkim z misy pokrytej ognioodporną farmą oraz z rusztu ze stali nierdzewnej. Paliwem stałym tego urządzenia jest węgiel drzewny lub brykiet. Do rozpalenia ognia niezbędna jest także podpałka. Grille węglowe mają wiele zalet. Przede wszystkim występują w różnych kształtach i rozmiarach, łatwo się je przenosi, a potrawy przygotowane na ruszcie mają niepowtarzalny aromat dymu i ognia. Wielu użytkowników przekonuje także jego cena. Grill węglowy można kupić nawet za kilkanaście złotych. Wadą grillów węglowych jest długotrwały proces rozpalania. Najpierw należy poczekać aż podpałka całkowicie się wypali, później trzeba pilnować, by węgiel nie palił się otwartym ogniem. Utrzymanie odpowiedniej temperatury czasami bywa problematyczne. Wygodnym rozwiązaniem, które można znaleźć na: https://www.top-grille.pl/category/grille-weglowe-5, są grille z pokrywą. Skraca ona czas pieczenia i chroni potrawy przed wysuszeniem.

Grille gazowe

W grillach gazowych źródłem ciepła są palniki gazowe umieszczone pod rusztem. Temperaturę paleniska reguluje się pokrętłami, jak w kuchence gazowej. Urządzenia tego rodzaju są proste w obsłudze i czyszczeniu. W celu rozpalenia grilla, wystarczy włączyć butlę gazową. Trzeba jednak wiedzieć, że grille gazowe mają skomplikowaną budowę i są stosunkowo ciężkie. Nie nadają się do przenoszenia, dlatego najlepiej sprawdzą się jako grille stacjonarne. Podczas pieczenia potraw nie wytwarza się dym. Pod paleniskiem znajduje się jednak metalowa płyta na którą kapie tłuszcz i sok z grillowanych potraw. Podgrzany płyn paruje i nadaje produktom niepowtarzalny smak.

Grille elektryczne

Taki model grilla wymaga podłączenia do sieci. Doskonale sprawdzi się on nie tylko w ogrodzie czy na balkonie, ale również w domu. Modele przeznaczone do pracy na zewnątrz wyglądem przypominają grille węglowe. Świetnym pomysłem jest wybór modelu ze specjalnym pojemnikiem na tłuszcz z potraw. Grille elektryczne szybko się nagrzewają, przez co pieczenie mięs i warzyw odbywa się bardzo sprawnie. Można regulować temperaturę pieczenia, przez co potrawy są miękkie i soczyste. Grille elektryczne są bardziej ekologiczne niż węglowe i gazowe. Obecnie znalezienie odpowiedniego grilla nie jest problemem. Wystarczy skorzystać z wyszukiwarki i wpisać frazę: „grille sklep internetowy”.

Na rynku dostępne są trzy rodzaje urządzeń grillowych: węglowe, grille na drewno, gazowe i elektryczne. Różnią się one między sobą sposobem wytwarzania ciepła, co przekłada się na czas grillowania oraz smak potraw. 

materiał partnera
Subskrybuj
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Postaw mi kawę na buycoffee.to
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content