III edycja festiwalu “Czas Dobrego Sera”, odbywać się będzie od 1 do 2 czerwca w Sandomierzu. Dzień wcześniej serowarzy, mleczarze oraz pasjonaci przetwarzania mleka wezmą udział w sympozjum poświęconym tematyce serowarskiej. Organizatorem festiwalu jest Slow Food Polska
Tradycyjnie festiwalowi towarzyszyć będzie konkurs na najlepszy polski ser Grand Prix 2013. W zeszłym roku głównym zwycięzcą okazał się ser „Kreuzer z Komina” autorstwa „Farmy pod Świerkami” Beaty i Leszka Futymów z Huty Szklanej w Wielkopolsce.
Na Sandomierskim rynku pojawi się blisko 50 producentów z ponad 200 rodzajami sera – od klasycznego francuskiego Roqueforta czy Comte, poprzez włoskie Grana Padano i Pecorino Toscano, na polskiej goudzie z kozieradką czy twarogach kończąc. Oczywiście, polskich serów będzie najwięcej i o to chodzi organizatorom. Jednak i tak, większość Polaków takich serów zapewne nigdy wcześniej nie widziała a żadnym sklepie. Organizatorzy w tym roku zwracają szczególną uwagę na sery owcze, których w Polsce mamy jak na lekarstwo. Dość powiedzieć, że pod koniec lat 80-tych mieliśmy prawie 10 milionów owiec, a dzisiaj około 150 tysięcy. Cenny i praktyczny głos w tej sprawie zabiorą Sylwia Szlandrowicz (Ranczo Frontiera) i Roberto Rubino z Włoch.
Nie zabraknie degustacji komentowanych najlepszych serów na świecie pod okiem światowych autorytetów, jak Sebastiano Sardo czy Giampaolo Gaiarin. Polskę w degustacjach i dyskusjach reprezentować będą Edward Bajko (Prezes SM Spomlek), Wiktor Szwechowicz (Candia Polska) oraz promotor serów zagrodowych Gieno Mientkiewicz.
DLA SMAKOSZY WINA
Po raz pierwszy w tym roku na szeroką skalę obok serowarów do Sandomierza organizatorzy zaprosili polskich winiarzy. Jest ich już ponad setka, zaś 20 legalnie z banderolami sprzedaje swoje wino. „Ser i wino to para ponoć lepsza od małżeństwa, dlatego postaramy się wzrastać razem w tym niezawodnym duecie przez kolejne lata” puentuje Jacek Szklarek. Dodatkowo polskich winiarzy wzmocnią producenci z Węgier i Włoch, zaś gośćmi specjalnymi będą dwaj wybitni enolodzy: Peter Molnar oraz Sarolta Bardos, twórcy genialnych Tokajów.
DLA PIWOSZY
W Sandomierzu skosztować będzie też można prosto z beczki niepasteryzowanych i specjalnie uwarzonych na festiwal piw z kultowego Browaru Pinta, którego twórcy nie tylko wskrzesili piwowarstwo domowe, ale od kilku lat zgarniają prawie wszystkie trofea dla najlepszych piw i piwowarów w Polsce. Ziemowit Fałat, Marek Semla i Grzegorz Zwierzyna zapewniają, że ich oryginalne piwa jak: “Odsiecz Wiedeńska”, “Atak Chmielu”, “A’la Grodziskie” czy “Czarna Dziura” zawładną Sandomierzem i wszystkimi gośćmi, którzy tam się zjawią na początku czerwca.
TAŃCE, WARSZTATY, LABORATORIA
W sobotę będzie można się bawić na sandomierskim rynku przy porywającej muzyce zespołu “Czeremszyna”, bowiem nic tak nie regeneruje po całym dniu pracy i wyczerpujących degustacjach jak wartki taniec – tak przynajmniej twierdzi mistrz góralskich hołupców, baca Wojtek Komperda. A ponieważ cała impreza przypada na weekend po Bożym Ciele i w Sandomierzu przez dwa dni ma pojawić się blisko 40 tysięcy gości, będzie kogo obtańcowywać.
Nie zabraknie też oryginalnych warsztatów i laboratoriów smaku, łączących polskie sery z oryginalnymi piwami z Browaru Pinta czy polskimi i zagranicznymi winami. Do tego Dzień Dziecka na bulwarach nadwiślańskich, zagroda ze zwierzętami dającymi mleko, konkursy, pokazy, rozmowy i wywiady z producentami prowadzone przez Marka Sztarka na scenie głównej, projekcje filmów kulinarnych w kinie Starówka, pokazy wyrabiania masła i oscypka, kursy warzenia piwa i jedyny w swoim rodzaju klimat Sandomierza – bezsprzecznie jednego z najpiękniejszych polskich miast.
Do tego dojdą najbardziej znani producenci slowfoodowi, jak Staszek Mądry ze swoją „Kiełbasą Lisiecką”, Maciej Jaros ze swoimi wyjątkowymi miodami pitnymi, Zdzisław Bartelak z cukierni i lodziarni Consonni czy też Krzysztof Maurer ze swoimi naturalnymi sokami owocowymi i oryginalną Śliwowicą Łącką. Na festiwalu zadebiutuje też Cydr z Ignacowa.
PROGRAM FESTIWALU
Piątek, 31 maja Ratusz Sandomierski
9.00 Sympozjum serowarskie „Czas Dobrego Sera” – adresowane do branży mleczarskiej i pasjonatów sera; oficjalne otwarcie – dr Jacek Szklarek, Prezes Slow Food Polska
9.15 „Co się składa na selekcję serów do handlu?” – Sebastiano Sardo (jeden z największych włoskich autorytetów w dziedzinie serów, główny selekcjoner serów dla globalnej sieci „Eataly”)
9.45 „Czy i dlaczego polskie sery owcze są na zakręcie” – Sylwia Szlandrowicz (Ranczo Frontiera)
10.30 „Warsztaty degustacyjne owczych serów z Polski, Włoch i Francji” – Sebastiano Sardo, Witkor Szwechowicz, Jacek Szklarek
11.15 Przerwa na kawę i herbatę
11.45 „Czy polskie mleczarstwo i polscy konsumenci dojrzeli do serów jakościowych?” – Edward Bajko (Prezes SM Spomlek, sery dojrzewające) oraz Wiktor Szwechowicz (Prezes Candia Polska, sery francuskie)
12.45 „Warunki sukcesu rynkowego produktów tradycyjnych i lokalnych na przykładzie serów Polski, UE i USA” – prof. dr hab. inż. Czesław Nowak (Uniwersytet Rolniczy Kraków)
13.15 „Dlaczego sery mają być podniebne? – czyli dlaczego wypas pastwiskowy jest tak ważny przy produkcji serów” – Roberto Rubino (Prezes włoskiego stowarzyszenia „Formaggi Sotto il Cielo”)
13.45 Degustacja komentowana – Sebastiano Sardo (Slow Food; Eataly – Włochy), Gieno Mientkiewicz (promotor serów zagrodowych); Roberto Rubino (Formaggi Sotto il Cielo – Włochy); panel degustacyjny 5 wybitnych serów
14.30 Przerwa na obiad
15.30 „Jak wytwarzać samemu szczepionki i czy to ma dzisiaj sens?” – praktyczne warsztaty pod kierunkiem Giampaolo Gaiarina
16.30 Profesjonalna ocena przez jury serów zgłoszonych do konkursu na najlepszy polski ser 2013 roku
17.00 Równolegle z oceną serów zgłoszonych do konkursu jest możliwość zwiedzenia Królewskiego Sandomierza z przewodnikiem oraz odbycia rejsu po wiśle z Kapitanem Prokopem
20.00 Uroczyste ogłoszenie laureatów konkursu na Najlepszy Polski Ser 2013 r. (ogłoszenie tegorocznych zwycięzców będzie poprzedzone wręczeniem rekomendacji Slow Food Polska zwycięzcom z poprzednich lat – Hotel Ciżemka)
20.30 Standing Party w ogródku i średniowiecznych piwnicach Hotelu Ciżemka ze specjalnym menu na bazie produktów regionalnych i slowfoodowych, specjalnie dobranymi włoskimi, węgierskimi i polskimi winami oraz deską serów nagrodzonych w konkursie – kolacja przygotowana przez jednego z najlepszych w Polsce szefów kuchni Krzysztofa Żurka przy współpracy z Restauracją Ciżemka; DJ i tańce
Sobota, 1 czerwca Rynek Starego Miasta
10.00 Oficjalne otwarcie festiwalu „Czas Dobrego Sera” przez Burmistrza Sandomierza Jerzego Borowskiego
– od tej godziny rusza degustacja i sprzedaż serów na festiwalowych stoiskach
– „Bursztynowa Komnata Sera” (scena główna) – miejsce, w którym trwać będą pokazy wytwarzania masła (godzina 12.00 – OSM Chmielnik), pokaz wytwarzania oscypka (godzina 17.00 – Baca Wojtek Komperda); Marek Sztark co godzinę przeprowadza wywiady z różnymi producentami obecnymi w Sandomierzu
– w trakcie festiwalu trwa głosowanie publiczności na najlepszy ser
– degustacja niepasteryzowanych piw z Browaru Pinta oraz win rekomendowanych przez przewodnik „Slow Wine”, win węgierskich (RAFA Supermarket) oraz win polskich producentów (specjalna strefa dla Browaru Pinta oraz dla winiarzy)
– co dwie godziny w jednej z sal Hotelu pod Ciżemką odbywają się „Laboratoria Smaku” z serami w roli głównej
– co dwie godziny projekcja różnych filmów kulinarnych (Kino Starówka)
– na bulwarach nadwiślańskich mnóstwo atrakcji przygotowanych z myślą o dzieciach, które w tym dniu obchodzą Międzynarodowy Dzień Dziecka
– zagroda z żywymi zwierzętami dającymi mleko (kozy, owce, krowy – bulwary nadwiślańskie)
20.00 Zamknięcie stoisk
20.00 Rozpoczęcie „Potańcówki” pod gołym niebem i przy muzyce na żywo wraz z zespołem „Czeremszyna” – Rynek Starego Miasta
Niedziela, 2 czerwca Rynek Starego Miasta
10.00 Otwarcie stoisk z degustacją i sprzedażą serów (program jak w sobotę)
12.00 Pokazy wytwarzania masła – OSM Chmielnik
15.00 Rozstrzygnięcie konkursu publiczności i wręczenie nagród
17.00 Zakończenie festiwalu