Lasowiacki karp w galarecie został wpisany na listę produktów tradycyjnych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi w kategorii produktu rybołówstwa województwa podkarpackiego. Potrawę zgłosił Pan Stanisław Czechura z miejscowości Knapy (gm. Baranów Sandomierski) będący właścicielem gospodarstwa rybackiego.
Wygląd potrawy: kawałki karpia z warzywami zanurzone w galarecie
Kształt: w zależności od użytej formy do przygotowania potrawy
Rozmiar: w zależności od użytej formy do przygotowania potrawy
Barwa: jasnoszara
Konsystencja: stała, galaretowata.
Smak: lekko słony z zapachem ryby i octu.
Tradycja:
W Baranowie Sandomierskim w województwie podkarpackim pod koniec XVI wieku został wzniesiony imponujący zamek architektury renesansowej, rezydencja magnacka. Zamek przechodził przez kolejne lata w posiadanie różnych rodzin szlacheckich. Z czasem w okolicy zamku wybudowano wiele stawów hodowlanych, w których hodowano między innymi karpie. Ryby były wykorzystywane do przygotowywania przeróżnych potraw w kuchni zamkowej, z których dużą popularnością cieszył się karp w galarecie.
„Mama opowiadała, że to było takie dobre! Hrabia Tarnowski kazał podobną potrawę robić u siebie, bo chciał dorównać w tym względzie Dolańskiemu. Skądś wynalazł przepis i od tej pory na każde święta przyrządzali karpi na pański stół” (Wywiad przeprowadzony z mieszkańcami Baranowa Sandomierskiego).
Przepis na lasowiackiego karpia w galarecie przekazywany był przez pokolenia. Na początku po oczyszczeniu karpia należało go pokroić w dzwonka, osolić i pozostawić na dwie godziny. Następnie przygotowywano odpowiednio warzywa takie jak marchew, cebulę. Karpia gotowano i wykonywano zalewę z octu, ziela angielskiego i liści laurowych. Karpia umieszczano w naczyniu i zalewano specjalnie przygotowaną zalewą. Do dziś w ten sam sposób co przed laty karp w galarecie przygotowywany jest nie tylko na Wigilie Bożego Narodzenia, ale również podczas różnych świąt rodzinnych czy festynów.
foto&info: UMiG Baranów Sandomierski