Topinambur – wędrowiec z Ameryki Północnej, do Europy trafił w XVII wieku. Chętnie uprawiany aż do czasów II wojny światowej, później zapomniany na lata, dziś przeżywa swój renesans. A to ze względu na nieprzecenione właściwości zdrowotne, które zawiera ta niepozorna, jadalna bulwa.
Jedząc bulwy topinamburu na surowo, możemy wyczuć chrupkość i posmak białej rzepy, zaś ugotowane swoją konsystencją i smakiem będą przypominać ziemniaki o aromacie nasion słonecznika.
PRZEDE WSZYSTKIM ZDROWIE
Ze względu na dużą zawartość inuliny i niski indeks glikemiczny, polecany jest przede wszystkim osobom chorym na cukrzycę. Inulina jest doskonałą pożywką dla pożytecznej mikroflory przewodu pokarmowego, dlatego przyczynia się do regulacji pracy jelit, poprawia przemianę materii oraz wzmacnia odporność. Topinambur posiada poza tym całe mnóstwo witamin i minerałów, głownie witamin z grupy B, C oraz potasu i żelaza.
Topinambur poprawia pracę układu pokarmowego, usprawniając przemianę materii, działa na organizm oczyszczająco i odtruwająco – inulina wraz z pektynami wiąże szkodliwe związki i przyspiesza ich wydalanie przez pobudzanie ruchów jelit, dzięki czemu wspomaga proces odchudzania.
Topinambur działa osłonowo na wątrobę, reguluje pracę tarczycy, wzmacnia układ odpornościowy, doskonale działa na nerki – jako środek między innymi moczopędny jest pokarmem zalecanym przy ich niewydolności. Jest pokarmem zasadowym, działającym odkwaszająco, zatem zaleca się go w schorzeniach reumatycznych i artretycznych.
Duże ilości krzemionki zawarte w bulwach wzmacniają włosy i paznokcie oraz sprzyjają młodemu wyglądowi skóry. Krzemionka wspomaga leczenie chorób dróg oddechowych i ma zdolność do regeneracji tkanek. Nie tylko dostarczając wapnia, ale i poprawiając jego wchłanialność, dba o dobry stan kości, stawów i zębów.
Dzięki zawartości potasu, topinambur pomaga obniżyć ciśnienie krwi, zwalczać stany przewlekłego zmęczenia, wspomaga pamięć i koncentrację.
ŁATWA UPRAWA TOPINAMBURU
Topinambur jest rośliną bardzo ekspansywną, stanowi trudne sąsiedztwo dla innych warzyw, dlatego najlepiej przeznaczyć dla niego osobne miejsce w ogródku. Potrafi wyrosnąć bardzo okazale, nawet na ponad trzy metry wysokości, dlatego może stanowić doskonały jednoroczny żywopłot.
Roślina nie potrzebuje specjalnych warunków do uprawy, rośnie szybko i okazale w każdej glebie i nie potrzebuje nawożenia, bez problemów przeżyje zarówno suszę jak i wysokie mrozy.
Jadalne bulwy zbierać można do pierwszych przymrozków, a że są one zupełnie mrozoodporne, jeśli nie wykopiemy wszystkich, to z pewnością w następnym sezonie, w tym miejscu znów pojawi się zagon topinamburu.
W internecie można znaleźć mnóstwo przepisów z wykorzystaniem topinamburu, od spożywania go na surowo, w formie świeżo wyciśniętego soku, składnika surówek, czy zamiennika cytryny do herbaty, po gotowany i spożywany jako zamiennik ziemniaka, pieczony z ziołami, składnik musów, zup, na chipsach czy frytkach kończąc.
ROZDAJEMY SADZENIAKI
Jeśli masz ochotę wypróbować jak smakuje ta niezwykła roślina i jak działa na organizm – zapraszamy po odbiór sadzeniaków! Wystarczy na adres redakcja (małpa) nadwisla24.pl przesłać e-maila w tytule wpisując „TOPINAMBUR” ( w treści e-maila należy dołączyć numer telefonu do kontaktu) lub zadzwonić na numer 605-190-162. Do rozdania mamy kilkanaście kompletów podkiełkowanych sadzeniaków, zapraszamy po odbiór.
to ja zamawiam bo chce sprawdzic czy faktycznie jes dobra na cukszyce i dlatego mnie to zainteresowało
Proszę zadzwonić na numer 605-190-162 i umówić się na odbiór sadzeniaków.
Dziś rozdaliśmy ostatni zestaw sadzeniaków. Po świętach dowieziemy kolejne i wznowimy akcje gdyż mamy czym się dzielić 🙂
Uważajcie gdzie to sadzicie. TO się tak cholernie rozplenia, ze potem ciężko się go pozbyć 🙂