Najlepsze praktyki przechowywania żywności w wiadrach plastikowych

Producenci artykułów spożywczych chętnie sięgają po opakowania, które są lekkie, trwałe i bezpieczne. Dlatego jednym z najczęściej wybieranych rodzajów pojemników są plastikowe wiadra, które umożliwiają hermetyczne zamknięcie, łatwe oznakowanie i wygodne użytkowanie produktu. Jak magazynować i transportować żywność w wiadrach z tworzywa sztucznego? Podpowiadamy!

Dlaczego sposób przechowywania żywności ma tak duże znaczenie?

Sposób przechowywania artykułów spożywczych ma kluczowe znaczenie dla jakości żywności i bezpieczeństwa konsumentów. Magazynowanie jedzenia w nieodpowiednich warunkach może negatywnie wpłynąć na jego cechy organoleptyczne, czyli smak, zapach czy konsystencję. Narażenie artykułów spożywczych na zanieczyszczenia z zewnątrz czy działanie warunków atmosferycznych może spowodować skażenie mikrobiologiczne. Dlatego w interesie producenta żywności jest zadbanie o warunki, w jakich produkty spożywcze są przechowywane i transportowane.

5 najlepszych praktyk przechowywania żywności w wiadrach z plastiku

  1. Materiał

Opakowanie nie powinno w negatywny sposób wpływać na właściwości czy wygląd przechowywanych w nim produktów. Nie każdy rodzaj plastiku może mieć bezpośredni kontakt z żywnością. Dlatego przed wyborem konkretnego materiału warto się upewnić, czy związki wykorzystywane do produkcji tworzyw sztucznych nie przenikają do jedzenia np. pod wpływem działania wysokiej temperatury.

  1. Higiena

Produkty spożywcze powinny być przechowywane w pomieszczeniach, w których zachowane są najwyższe standardy higieny. Należy pamiętać, że każdy magazyn żywności musi przejść kontrolę sanepidowską. Opakowania z tworzyw sztucznych ułatwiają zachowanie higieny w pomieszczeniach składowania produktów spożywczych.

  1. Szczelność

Wiadra plastikowe 10l i ich producent zapewniają możliwość hermetycznego zamknięcia. Dobrze dopasowana pokrywka wpływa na zwiększenie bezpieczeństwa przechowywanej żywności. To pozwala zminimalizować ryzyko przedostania się do jedzenia niebezpiecznych dla zdrowia drobnoustrojów.

  1. Etykieta

Wszystkie wiadra plastikowe (np. https://www.plast-box.com/oferta/katalog-produktow/wiadra-plastikowe-prostokatne/), w których przechowywana jest żywność, powinny być właściwie oznakowane. Na opakowaniu powinna znaleźć się nie tylko informacja, co zawiera pojemnik, ale także termin przydatności do spożycia albo data minimalnej trwałości. Dzięki temu dużo łatwiejsza będzie rotacja zapasów (wedle zasady FIFO, polegającej na zużywaniu w pierwszej kolejności produktów, które zostały umieszczone w wiadrach najwcześniej). Właściwe oznakowanie pozwala uniknąć nadmiernego marnowania żywności.

  1. Warunki zewnętrzne

Produkty spożywcze nie powinny być narażone na bezpośrednie działanie czynników atmosferycznych, takich jak wilgoć czy promieniowanie UV. Należy jednak pamiętać, że sposób przechowywania żywności zawsze powinien być uzależniony od jej rodzaju. Innych warunków będą wymagały produkty suche i trwałe, takie jak słodycze, kasze czy mąki, a innych łatwo psujące się, jak nabiał czy mięso. W pierwszym przypadku wystarczy suche i dobrze wentylowane pomieszczenie magazynowe, w drugim konieczne będzie składowanie żywności w lodówkach w niskiej temperaturze, hamującej namnażanie się bakterii. Zabezpieczenie przed działaniem czynników zewnętrznych jest kluczowe dla bezpieczeństwa. Pojemniki plastikowe i ich producent Plast-Box umożliwiają zachowanie wysokiej jakości żywności w trakcie magazynowania i transportu.

artykuł sponsorowany

Subskrybuj
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Postaw mi kawę na buycoffee.to
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content