Aby klienci byli zadowoleni z jakości serwowanych dań, to lokal gastronomiczny powinien korzystać jedynie z najlepszych składników, jak i… urządzeń! Praktycznie każda kuchnia gastronomiczna wyposażona jest w mnóstwo sprzętów, dzięki którym przygotowywanie dań przebiega szybko i sprawnie. Jakie dokładnie urządzenia możemy znaleźć w restauracjach? Dowiedz się!
Podział urządzeń gastronomicznych
Sprzęt gastronomiczny dzieli się na kilka grup. Są to urządzenia, które służą do magazynowania, produkcji, jak i ekspedycji i transportu żywności. Jest to wiele rozmaitych maszyn, bez których funkcjonowanie każdej kuchni gastronomicznej byłoby praktycznie niemożliwe! W każdej możemy znaleźć m.in.:
- urządzenia chłodnicze – np. szafy chłodnicze, stoły chłodnicze, czy witryny chłodnicze;
- urządzenia do mechanicznej obróbki żywności – np. maszyny do rozdrabniania i spulchniania mięsa,
- szatkownice do warzyw i owoców, czy krajalnice;
- urządzenia do obróbki cieplnej – np. patelnie gastronomiczne, czy grille;
- meble gastronomiczne – np. stoły, szafy wolnostojące, czy meble do zmywalni;
- narzędzia kuchenne – np. deski do krojenia, tarki i wiele innych!
Jakie urządzenia wykorzystuje się do produkcji potraw?
W procesie przygotowywania posiłków korzysta się z wielu urządzeń, które służą do obróbki mechanicznej. W końcu pamiętajmy, że lokale gastronomiczne to miejsca, w których potrawy muszą dość szybko wychodzić na salę – jest to możliwe właśnie dzięki takim sprzętom. Umożliwiają one szybsze krojenie, mielenie, miksowanie i wykonywanie wielu innych czynności, które powodują zmianę konsystencji żywności – np. wilki do mielenia mięsa. W kuchniach gastronomicznych korzysta się też ze sprzętów do obróbki cieplnej np. frytkownic. Dodatkowo warto tutaj podkreślić, że restauracje oferują także wiele pysznych napojów, które są produkowane z wykorzystaniem m.in. blenderów, sokowirówek, czy chociażby ekspresów do kawy.
Jakie wyróżniamy urządzenia do obróbki mechanicznej?
Kuchnie w lokalach gastronomicznych muszą być wyposażone również w sprzęty do obróbki mechanicznej. To dzięki nim proste czynności takie jak obieranie, oczyszczanie, rozdrabnianie, czy formowania warzyw i owoców przebiegają znacznie sprawniej! Każdego dnia w restauracjach trzeba obierać i oczyszczać m.in. mnóstwo warzyw. Jednak wykonywanie tego w tradycyjny sposób, zajmowałoby zbyt wiele czasu, dlatego korzysta się ze specjalnych urządzeń. Do podstawowych sprzętów służących do obróbki mechanicznej zaliczamy m.in. kotleciarki, ubijarki, tłuczki, krajalnice, wyciskarki soku i wiele innych!
Podsumowanie
Reasumując, obecnie trudno sobie wyobrazić funkcjonowanie jakiejkolwiek kuchni w restauracji bez urządzeń gastronomicznych. W końcu to właśnie dzięki nim goście szybko mogą delektować się pysznymi posiłkami! Wysokiej jakości maszyny gastronomiczne możesz znaleźć na stronie niemieckiego producenta pod adresem: https://feuma.de/pl