Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Smaczna propozycja na najbliższy weekend – serowy festiwal w Sandomierzu

Czerwiec 18, 2014 9:10 AM

IV edycja festiwalu “Czas Dobrego Sera”, odbędzie się w dniach 21 – 22 czerwca (sobota-niedziela) w Sandomierzu. W tym roku tematem przewodnim będą sery z przerostem pleśni niebieskiej.

Jak podkreśla Jacek Szklarek, pomysłodawca i organizator festiwalu „w tym roku zwrócimy szczególną uwagę na sery z przerostem pleśni niebieskiej. Kiedyś mieliśmy Rokpola, teraz najbardziej znanym polskim serem niebieskim jest Lazur ze Skalmierzyc oraz Camen z Kamiennej Góry. Jak by nie było, w zeszłym roku, w kategorii serów dojrzewających zwyciężyły dwa sery z pleśnią niebieską z Ranczo Frontiera. Poza tym zaprezentujemy słynnych, światowych celebrytów, jak: brytyjski Stilton, hiszpański Cabrales, francuski Roquefort czy włoska Gorgonzola. Sery pleśniowe, to najdynamiczniej rozwijający się segment serów, choć wciąż dla większości Polaków jest mało znany. Dla wszystkich tych serów przygotujemy specjalną “Strefę Niebieską”, gdzie w jednym miejscu będzie można skosztować i nabyć produkty z tej kategorii – mamy nadzieję, że uda się nam zgromadzić wszystkie sery pleśniowe produkowane w Polsce”.

SER BITTO Z WŁOSKICH ALP

Obok polskich producentów w festiwalu zapowiedzieli swój udział producenci m. in. oryginalnego Parmigiano Reggiano i to w wersji ekskluzywnej, tzn. wytwarzanego na bazie mleka krów “Vacche Bianche”. Po raz pierwszy w Polsce pojawią się “Fiore Sardo dei Pastori” – doskonałe owcze sery prosto z Sardynii wytwarzane przez rodzinę Salvatora Bussu (Presidium Slow Food).

Za bezsprzeczną atrakcję festiwalu trzeba będzie również uznać obecność producentów legendarnego sera Bitto z włoskich Alp – jest to najdłużej dojrzewający ser na świecie. Po raz kolejny do Sandomierza przyjadą producenci Pecorino Toscano z okolic Volterry, która jest miastem partnerskim Sandomierza.

DO SERA NAJLEPSZE WINA I PIWA

Po raz kolejny na szeroką skalę obok serowarów do Sandomierza organizatorzy zapraszają polskich winiarzy. Jest ich już ponad setka, zaś blisko 40 legalnie z banderolami sprzedaje swoje wina. Ser i wino w wyjątkowy sposób podkreślają nawzajem swoje walory smakowe. W tej dziedzinie swoją wiedzą i doświadczeniem z uczestnikami festiwalu będą dzielić się uznani znawcy polskich win: Wojtek Bosak (Winologia) oraz Mariusz Kapczyński (Vinisfera).

W tym roku browarem festiwalowym został Browar Cornelius z Piotrkowa Trybunalskiego, który warzy jedno z najlepszych polskich piw pszenicznych oraz szeroką paletę piw górnej i dolnej fermentacji. Zapowiedziano też nowości specjalnie uwarzone na sandomierski festiwal.

PROGRAM FESTIWALU

Sobota, 21 czerwca Rynek Starego Miasta

10.00 Od tej godziny rusza degustacja i sprzedaż serów na blisko 100 festiwalowych stoiskach
– otwarcie stoisk z większością producentów polskich win (około 20 producentów) pod patronatem magazynu „Czas Wina” i „Vinisfery”; szczególne usytuowanie winnic sandomierskich
– otwarcie strefy z serami z niebieską pleśnią (brytyjski Stilton, włoska Gorgonzola, hiszpański Cabrales, francuski Roquefort, polski Lazur, Cameo, Rokpol i inne)
– otwarcie strefy z producentami serów zagranicznych (Pecorino z Toskanii, Fiore Sardo z Sardynii, Pecorino Romano z Rzymu, Parmigiano Reggiano z okolic Parmy, Bitto z włoskich Alp
– degustacja niepasteryzowanych piw z Browaru Cornelius z Piotrkowa Trybunalskiego
– Wine Bar z winami sprowadzonymi z różnych stron świata przez „Dom Wina”
– co dwie godziny w Restauracji Pod Ciżemką odbywają się „Laboratoria Smaku” z serami i winami w roli głównej – osoba odpowiedzialna Gieno Mientkiewicz
– co dwie godziny na scenie festiwalowej pokazy wybitnych szefów kuchni z całej Polski (Witek Iwański, Krzysztof Żurek, Aleksander Baron, Dariusz Wójcik)
– stoisko cheese&slow burgera oraz niebieskiego makaronu
– pokazy wytwarzania prawdziwego oscypka – bacówka Wojtka Komperdy – scena

11.00 Oficjalne otwarcie festiwalu „Czas Dobrego Sera” przez Burmistrza Sandomierza Jerzego Borowskiego, przedstawiciela oraz Prezesa Slow Food Polska Jacka Szklarka

20.00 Zamknięcie stoisk

20.00 Koncerty na Bulwarze Nadwiślanskim i pokazy związane z Nocą Świętojańską – zespoły „Dzikie Jabłka” oraz „Czerehat”

20.30 Uroczysta kolacja na Sandomierskim Zamku z serowym leitmotivem – Dariusz Wójcik (Dwór Dwikozy), Witek Iwański (Aruana), Krzysztof Żurek (Trzy Rybki), Aleksander Baron (Solec 44), Przemek Błaszczyk (Manana)

Niedziela, 22 czerwca Rynek Starego Miasta

09.00 Otwarcie stoisk z degustacją i sprzedażą serów i wina (program jak w sobotę)

10.00 Pokazy wytwarzania oryginalnej mozzarelli przez włoskich mistrzów serowarstwa

12.30 Równolegle do festiwalu rusza konkurs na Najlepszy Polski Ser Grand Prix 2014 roku przez jury (Giampaolo Gaiarin – Włochy – Przewodniczący Jury, Gieno Mientkiewicz – promotor serów zagrodowych w Polsce, Edward Bajko – Prezes SM Spomlek, Jacek Szklarek – Prezes Slow Food Polska)

15.00 Pokazy wytwarzania prawdziwego oscypka – bacówka Wojtka Komperdy – scena

17.00 Uroczyste ogłoszenie laureatów konkursu na Najlepszy Polski Ser Grand Prix 2014 r.

18.00 Zakończenie festiwalu

foto&info: Czas Dobrego Sera

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>