Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Tarnobrzeg: Naleśniki szpinakowo-serowe z dorszem, polędwiczka wieprzowa z jabłkiem i serem czyli zmagania kreatywnych kucharzy

Marzec 17, 2016 5:32 PM

“Podkarpacki fusion” – to temat V edycji konkursu kulinarnego „Kreatywny Kucharz”. Zmagania odbyły się w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Tarnobrzegu.

Konkursowe dania oceniało jury, któremu przewodniczył Marek Łukasiewicz – właściciel firmy GASTRO TEAM oraz szef kuchni restauracji PATIO w Zamku Dzikowskim w Tarnobrzegu. Wraz z nim w jury zasiadali: Robert Pawlik – szef kuchni restauracji MAŁY RZYM w Sandomierzu zarazem przedstawiciel Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników, Stanisław Zawiślak – szef kuchni restauracji NAD WARKĄ w Mielcu, Artur Florkiewicz – szef kuchni restauracji WERANDA w Mielcu, Aneta Rado – właściciel restauracji NAD WARKĄ w Mielcu, Jakub Meksuła – kucharz w restauracji PATIO w Zamku Dzikowskim w Tarnobrzegu.

Po degustacji i burzliwych obradach jury wydało werdykt. I miejsce przyznano Kamilowi Ciołkowi z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Tarnobrzegu, który jako przystawkę zaserwował naleśnik szpinakowo-serowy z dorszem, a jako danie główne polędwiczkę wieprzową z jabłkiem i serem pleśniowym z sosem czekoladowo-śliwkowym na puree marchewkowo-dyniowym.

II miejsce zajął Paweł Fijałka z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich z Iwonicza Zdroju za tortino serowe z paluszkami krabowymi i szpinakiem w asyście kremu z awokado i zielonych pomidorów oraz polędwiczkę wieprzową z musem drobiowym, jabłkami i cynamonem podaną na miętowym bobie z paluszkami z cukinii i sosem anansowo-paprykowym.

Na podium stanęła też Joanna Wójtowicz z Zespłu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 w Stalowej Woli. Laureatka III miejsca przygotowała tartaletki ze szpinakiem, łososiem, serem pleśniowym i kurkami, na danie główne polędwiczkę w jabłkach z komosą ryżową.

Jury przyznało też wyróżnienia. Te trafiły do: Przemysława Anioła z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach, Przemysława Hajduka z Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Tarnobrzegu oraz Reginy Bachty z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Krośnie.

Nagrody i puchary wręczał zastępca prezydenta Tarnobrzega Józef Motyka oraz dyrektor Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Tarnobrzegu Piotr Wałcerz.

foto&info: PSK

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>