Poświęcenie wielkanocnych pokarmów, degustacja świątecznych dań, prezentacja ludowych zwyczajów i koszy wielkanocnych – to główne części programu XVII edycji „Śniadania Wielkanocnego”, które odbyło się w minioną sobotę, w sandomierskim Zamku.
Ta cykliczna impreza popularyzująca zwyczaje i obrzędy związane z obchodami Wielkiego Tygodnia oraz Świąt Wielkanocnych zgromadziła wielu gości, m.in. przedstawicieli samorządów gmin z powiatu sandomierskiego, posłów na Sejm RP, duchownych, pracowników instytucji kultury oraz przedstawicieli wielu innych środowisk.
Spotkanie przebiegało w scenerii sali widowiskowej, udekorowanej okazałymi palmami wielkanocnymi oraz okolicznościowymi stroikami. Na świątecznych stołach nie zabrakło tradycyjnego żurku z jajkiem, bigosu, smacznych wędlin oraz apetycznych, słodkich wypieków. Centralne miejsce w Sali Rycerskiej zajmowała wystawa koszy wielkanocnych przygotowanych przez gminy powiatu sandomierskiego. Dominowały w nich przede wszystkim pisanki zdobione na różne sposoby, wędliny, lukrowane baby, baranki i inne typowo świąteczne elementy tradycyjnej święconki.
Wszystkie potrawy i wypieki przed degustacją poświęcone zostały przez ks. kanonika Krzysztofa Rusieckiego, proboszcza parafii św. Pawła w Sandomierzu. Każda z gmin starała się jak najlepiej zaprezentować swoją kompozycję.
info: UM Sandomierz
foto: Muzeum Okręgowe w Sandomierzu