Dziś Dzień Czekolady – święto łasuchów

Jej największą zaletą jest smak, który sprawia, że jedzenie czekolady jest dla nas przyjemnością – 12 kwietnia to Światowy Dzień Czekolady.

Czekolada jest wyrobem cukierniczym sporządzanym z miazgi kakaowej, masła kakaowego lub tłuszczu cukierniczego, środka słodzącego i innych dodatków. Wytwarzana jest najczęściej w postaci tabliczek czekolady, ale w niektórych krajach, głównie w Meksyku, powszechniejsza jest czekolada w postaci napoju na wodzie, mleku lub innym płynie. Spotyka się też czekoladę sproszkowaną lub w granulkach.

Kakaowiec, z którego pochodzi kakao, główny składnik czekolady, jest drzewem wiecznie zielonym, zwanym Theobroma cacao. Jego nazwa pochodzi od greckich słów „theos”-bóg i „broma”-napój, tworzących łącznie frazę:”napój bogów”.

Historia czekolady sięga środkowoamerykańskich, pradawnych kultur Olmeków i Majów. Majowie jako pierwsi zaczęli uprawiać bowiem kakaowce a ich cenne ziarna wykorzystywano jako środek płatniczy. Przygotowywali z nich orzeźwiający napój dla bogów zwany „chocolatl”.

Pierwszym Europejczykiem, który docenił wartość kakaowego ziarna był Krzysztof Kolumb. Podczas ostatniej podróży do Nowego Świata żeglarz dotarł do wyspy Guanaja, położonej 50 km od Hondurasu. Stamtąd zabrał nasiona nieznanej mu rośliny, którą Indianie nazywali cacao….

Pierwszą bombonierkę wyprodukowała natomiast firma Cadbury w 1866 roku. W 1940 r armia Stanów Zjednoczonych zleciła Hersheyowi, producentowi czekolady opracowanie receptury na specjalną czekoladę, która przetrwa w klimacie tropikalnym i zaspokoi głód żołnierza, gdy nie będzie miał nic innego do jedzenia.

Casanova uważał czekoladę za napój dodający animuszu i przedkładał nad szampana….

Przysłowie hiszpańskie:

„Idee powinny być klarowne i gęste jak czekolada”

Inne cytaty o czekoladzie:

„Naprawdę silny jest ten, kto potrafi połamać całą tabliczkę czekolady i zjeść tylko jeden kawałek”

Judith Viorst, amerykańska poetka i pisarka

„Życie jest jak pudełko czekoladek… Nigdy nie wiesz, co ci się trafi.”

Forrest Gump, w filmie Forrest Gump

„ Z chemicznego punktu widzenia czekolada jest pożywieniem doskonałym.”

Michael Levine, amerykański spec. do spraw racjonalnego żywienia

foto&źródło: wilkipedia

Subskrybuj
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Postaw mi kawę na buycoffee.to
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content