Ser typu „Kreuzer z Komina” najlepszym polskim serem

II Ogólnopolski Festiwal Nieskończonych Form Mleka ” Czas na dobry ser” odbył się w ubiegły weekend w Sandomierzu. Za najlepszy polski ser jury uznało ser „Kreuzer z Komina” autorstwa „Farmy pod Świerkami” Beaty i Leszka Futymów z Huty Szklanej.

Zdobywca Grand Prix 2012 festiwalu to ser podpuszczowy, dojrzewający, podwędzany w zimnym dymie z tlących się gałęzi olchowych.

Obok tytułu Grand Prix, jury obradujące w składzie Gieno Mientkiewicz (Przewodniczący Jury), Adam Chrząstowski, Łukasz Klesyk, Edward Bajko i Jacek Szklarek po szczegółowej analizie 45 serów zgłoszonych do konkursu przyznało następujące nagrody i wyróżnienia:

I miejsce w kategorii serów świeżych dla „Owczego Serka Śniadaniowego” autorstwa IZ-PIB Zakład Doświadczalny Kołuda Wielka

I miejsce w kategorii serów długo dojrzewających dla sera „Górski-Sudecki” autorstwa „Wańczykówki” Lucyny i Sylwestra Wańczyków z Krzeszowa

I miejsce w kategorii serów wędzonych dla „Kreuzera z Komina” autorstwa „Farmy pod Świerkami” Beaty i Leszka Futymów z Huty Szklanej

I miejsce w kategorii inne formy mleka dla „ Jogurtu z kwiatami czarnego bzu” autorstwa gospodarstwa „Mleczna Droga” Anny Łuczywek i Rafała Duszyńskiego z Wąwolnicy

Wyróżnienie specjalne dla sera „Mleczny okrągły z pieprzem” autorstwa gospodarstwa „Mleczna Droga” Anny Łuczywek i Rafała Duszyńskiego z Wąwolnicy za perfekcyjną harmonię smaku.

foto&info: Sloow Food Polska

Produkty bankowe dla dzieci – czy warto z ich korzystać?

Subskrybuj
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x