Sandomierz: Wybrano najlepsze sery

Już po raz czwarty królewski Sandomierz stał się polską stolicą sera za sprawą festiwalu „Czas Dobrego Sera”, który miał miejsce w dniach 21-22 czerwca br. Podczas otwarcia kolejnej edycji sandomierskiego „Czasu dobrego sera” organizatorzy podkreślili unikalny charakter festiwalu w skali kraju.

Jury obradujące w składzie: Antonello Sanna (przewodniczący), Gieno Mientkiewicz, Edward Bajko, Jacek Szklarek postanowiło przyznać nagrody i wyróżnienia za najlepsze sery tegorocznego festiwalu. W imieniu Jerzego Borowskiego Burmistrza Sandomierza nagrody wręczała wraz z członkami jury dr Ewa Kondek Zastępca Burmistrza Sandomierza. „Grad Prix 2014” za ser „Stary Giewont” zostało przyznane Wojciechowi Komperdzie z bacówki Hala Majerz. I miejsce w kategorii serów świeżych za ser „Kozanostra” otrzymali producenci z Kaszubskiej Kozy, I miejsce w kategorii serów długo dojrzewających za ser „Stary Giewont” przypadło w udziale Wojciechowi Komperdzie z bacówki Hala Majerz, I miejsce w kategorii serów wędzonych za ser „Bundz Wędzony” zostało przyznane producentom z Kozich Frykasów, najwyższy stopień podium w kategorii serów pleśniowych za ser „Lazur” przypadł w udziale producentom z SM Lazur. Nagroda specjalna powędrowała do Wojciecha Komperdy za nowatorskie zaprezentowanie tradycyjnej podhalańskiej bryndzy.

Wiele atrakcji czekało również na miłośników sera na stanowiskach handlowych, które licznie zagościły na Rynku Starego Miasta w Sandomierzu. Prócz różnych form nabiału oraz znakomitych win na stanowiskach można było nabyć również wiele innych, regionalnych przysmaków oraz wyroby rękodzielnicze tj. biżuterię, dekoracje itp. Przez cały czas trwania festiwalu odbywały się występy zespołów muzycznych i tanecznych, rozmowy z producentami serów i win na scenie oraz prezentacje poszczególnych stoisk.

foto&info: UM Sandomierz

Subskrybuj
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Postaw mi kawę na buycoffee.to
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content