W najbliższy weekend w Sandomierzu odbędzie się VII edycja Czasu Dobrego Sera i Czasu Polskiego Win. Wydarzenie organizuje Slow Food Polska.
PROGRAM
Sobota, 17 czerwca, Rynek Starego Miasta
10.00 Oficjalne otwarcie festiwalu „Czas Dobrego Sera” przez Burmistrza Sandomierza Marka Bronkowskiego oraz Prezesa Slow Food Polska Jacka Szklarka
– od tej godziny rusza degustacja i sprzedaż serów na festiwalowych stoiskach; w sumie na wszystkich stoiskach będzie można spróbować i kupić ponad 300 rodzajów sera z Polski, Włoch, Francji, Hiszpanii, Anglii, Litwy, Chorwacji, Węgier, Holandii, Anglii, Austrii, Szwajcarii i Słowacji
– degustacja rzemieślniczych piw z Polski oraz Europy oraz win z ponad 20 polskich winnic
– co dwie godziny w Sali konferencyjnej przy ulicy Mariacka 1 odbywają się „Laboratoria Smaku” z serami w roli głównej
– otwarcie specjalnego namiotu z europejskimi serami na bazie surowego mleka: Parmigiano Reggiano, Grana Padano, Comte, Gruyere, Beaufort, Pecorino Romano, Gorgonzola, Brie, Cabrales, Roquefort, Manchego, Cheddar, Giugas, Taleggio, Monte Veronese, Camembert, Pastore Sardo, Pecorino Toscano, Mozzarella di Bufala, Burrata i inne);
15.00 Pokazy kulinarne na festiwalowej scenie z wykorzystaniem różnych rodzajów sera w tym serów Skarby Serowara produkowanych przez SM Spomlek
18.30 Zamknięcie stoisk festiwalowych
19.00 Uroczysty Rejs-Wisła-Party na największym polskim śródlądowym statku „Syrenka” dowodzonym przez Kapitana Tadeusza Prokopa
Niedziela, 18 czerwca
9.00 Otwarcie stoisk z degustacją i sprzedażą serów i wina (program jak w sobotę)
12.30 Równolegle do festiwalu rusza w Sali Wokalnej pod Kinem Starówka profesjonalna ocena serów zgłoszonych do konkursu na Najlepszy Polski Ser Grand Prix 2017 roku przez jury (Giovanni Roncolato, Prezydent Konsorcjum Monte Veronese, Włochy – Przewodniczący Jury, prof. Monika Wszołek – Uniwersytet Rolniczy Kraków, Edward Bajko – Prezes SM Spomlek, Gieno Mientkiewicz – promotor serów zagrodowych w Polsce, Jacek Szklarek – Prezes Slow Food Polska)
15.00 Uroczyste ogłoszenie laureatów konkursu na Najlepszy Polski Ser Grand Prix 2017 r. i wręczenie dyplomów – Przewodniczący Jury Giovanni Roncolato. prof. Monika Wszołek, Burmistrz Sandomierza Marek Bronkowski, Prezes SM Spomlek Edward Bajko, Prezes Slow Food Polska Jacek Szklarek oraz pozostali Członkowie Jury
16.00 Stary Port – chrzest unikatowej łodzi wiślanej typu Dubas Sandomierski. Zaproszeni goście: Burmistrz Miasta Sandomierza Marek Bronkowski, Retman flisacki Mieczysław Łabęcki, kapitan Tadeusz Prokop, ogólnopolscy i lokalni armatorzy łodzi i statków wiślanych, organizatorzy i goście imprezy „Czas dobrego sera”, turyści. Tradycyjna ceremonia chrzcin łodzi wiślanej, przemówienia i życzenia, koncert zespołu Hamba Trio.
18.00 Zakończenie festiwalu
Przez cały czas trwania festiwalu występy artystyczne i rozmowy z producentami serów i win na scenie, prezentacja poszczególnych stoisk i produktów prowadzona przez Andrzeja Buławskiego ze Slow Food Szczecin oraz Erwina Karczmarczuka ze Slow Food Lubelskie