Kawy, które pijemy najczęściej

Kawa to napój, który ma moc uwodzenia. Z pewnością wynika to także z jej różnorodności. Prawdziwa kawa może mieć różne oblicza. Podobnie, jak ludzie, którzy zwykli ją pijać. Każdy z kawoszy ceni inne zalety ulubionego napoju. Aromat, smak, wzmożenie koncentracji – to najważniejsze atuty kaw. Najsławniejszy dyplomata francuski książę de Talleyrand określił to poetycznie, ale jednocześnie bardzo trafnie: „Kawa musi być gorąca jak piekło, czarna jak diabeł, czysta jak anioł, słodka jak miłość.” Na ostateczny efekt w filiżance wpływa wiele czynników.

Światowe gatunki kaw

Ale zacznijmy od początku, bowiem istotą każdej filiżanki są ziarna. Najpopularniejsze na całym świecie są dwa gatunki: arabica i robusta. Każda dobra hurtownia kawy oferuje je w dużym wyborze. Choć kawowiec pochodzi z Etiopii, obecnie uprawia się go głównie w tzw. Pasie Kawowym, który obejmuje Afrykę Środkową wraz ze Środkowo-Zachodnią, Amerykę Środkową oraz północna część Ameryki Południowej a także kraje Azjatyckie. Brazylia, Kolumbia czy Wietnam to kraje, które są ojczyzną większości ziaren mielonych w ekspresach, choć lista producentów jest znacznie dłuższa. Za to krótka jest lista gatunków, które są uprawiane: arabica i robusta. Czym się od siebie różnią?

Szlachetna arabica

Arabica rośnie na wysokości co najmniej 900 m. n. p. m. a jej wymagania co do temperatury kształtują się w granicach 20-25 st. C. Jej ziarna uważane są powszechnie za szlachetne i stanowią aż 70 proc. wszystkich upraw kawowca. Co sprawiło, że arabica zrobiła światową karierę? Sklep z kawą zawsze posiada w swojej ofercie odmiany arabiki, niezależnie od szerokości geograficznej. Wspomniany gatunek ma zawartość kofeiny w granicach 0,8 – 1,4 proc. Cechuje ją łagodny, delikatny i jedwabisty smak. Można w niej wyczuć zarówno nuty orzechów, jak i czekolady. Słodkawy posmak i aromat przyczynia się do sukcesu gatunku na rynkach, choć jest to kawa nieco droższa.

Zalety robusty

Drugim gatunkiem uprawianym globalnie jest robusta. Ma mniejsze wymagania dotyczące uprawy, radzi sobie na niższych wysokościach i w wyższych temperaturach. Jest odporna na szkodliwe czynniki i to ma przełożenie na smak! Prawdziwa robusta jest mocna, zawiera do 4 proc. kofeiny, jej aromat jest wyrazisty a smak wpada w gorzkie tony. Choć walory ostrego smaku bywają cenione, to rzadko spotyka się robustę w wydaniu solo. Raczej używa się jej do mieszanek, aby odpowiednio wzbogacić nieco obły smak arabiki.

Jak pijemy czyli najpopularniejsze rodzaje kaw

Kawa speciality opiera się na doborze gatunków, starannej uprawie i pieczołowitości palenia. Sposób obróbki ziaren już od plantacji ma znaczenie dla jakości napoju, który trafia na kawiarniany lub domowy stół. Istnieje kilka najczęściej wybieranych rodzajów podawania kawy. W zasadzie wszystkie biorą początek od… „małej czarnej” czyli espresso. Przepływ wody przez świeżo mielone ziarna to kwintesencja espresso. Jej nazwa pochodzi od włoskiego przymiotnika „wyrazisty” co znajduje dobre odzwierciedlenie w filiżance. Ta ostatnia powinna być o pojemności 70 ml i mieścić w sobie 25 ml gęstego napoju otulonego z wierzchu pianką zwaną crema. Przed wypiciem dobrze jest przepłukać kubki smakowe wodą.

Bezpośrednio od espresso wywodzi się popularna americano. Jak możemy się domyślać, nazwa wiąże się z Amerykanami, a konkretnie mieszkańcami USA z wizytą we Włoszech. Niezależnie, czy byli to żołnierze, czy pokojowo nastawieni turyści włoski specjał – espresso był dla nich zbyt mocny. Problem rozwiązało dolanie do naparu świeżej wody. W ten sposób uzyskano pobudzający napój o wyraźnym smaku, choć nie tak intensywnym, jak espresso. Americano można przyrządzać w różnych proporcjach wody i kawy.

Cappuccino i cafe late czyli mleczne królestwo

Prawdziwe cappuccino ma zwykle objętość 150 ml. Jego bazę stanowi espresso, a nad nim pojawia się warstwa spienionego mleka. Kremowa konsystencja pianki daje niezwykłe wrażenia smakowe. To zdecydowanie deserowa pozycja wśród kaw. Cafe late jest wersją kawy dłuższej, o jeszcze większe objętości, dochodzącej do 200 ml. Posiada zdecydowanie więcej składnika mlecznego – jednak jego spienione część występuje w mniejszej objętości na górze. Polecana do śniadań w południowym, włoskim stylu.

Czy już wybraliśmy na co mamy ochotę? Wybór kaw speciality oferuje wiele możliwości delektowania się najpopularniejszym napojem świata. Warto odkryć go dla siebie.

materiał zewnętrzny

Subskrybuj
Powiadom o
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
łysy
3 lat temu

Piwo to moje paliwo

jozin
3 lat temu
Reply to  łysy

pijakom mowimy stanowcze nie

ogr
3 lat temu

i w ten sposób, po przeczytaniu artykułu pędzę zaparzyć kawusię,mniam mniam..

Sines
3 lat temu

Dzakobsa piję jak mi ktoś da

Postaw mi kawę na buycoffee.to
4
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content