Sushi jest pozornie prostym daniem, bo jeśli przyjrzymy mu się bliżej, to okaże się, że najczęściej składa się z zaledwie kilku składników. To może zaskakiwać, biorąc pod uwagę złożoność smaków, jakich możemy doświadczyć podczas jedzenia. Sushi dostępne jest w wielu różnych odsłonach, a w zależności od tego, jak jest przyrządzone i z czego się składa, może smakować zupełnie inaczej. Wystarczy, że przejrzymy menu w restauracji lub zawartość gotowych zestawów w sklepie, a przekonamy się, że sushi niejedno ma imię. Jakie są jego najczęściej spotykane rodzaje?
Nigiri sushi
Listę rozpocznijmy od jednego z tradycyjnych typów, a więc nigiri. Kawałki składają się z ryżu i surowej ryby. Formułuje się podłużny kawałek ryżu, na nim układa się cieniutki plasterek surowej ryby lub krewetki. W zależności od tego, co znajduje się na górze, spotkamy się z innymi określeniami. Nigiri z tuńczykiem to maguro nigiri, z łososiem jest sake nigiri, a z krewetką ebi nigiri.
Maki
Kolejnym rodzajem sushi są maki. Są to pokrojone rolki, które najczęściej z sushi kojarzymy. Zewnętrzną warstwę stanowią wodorosty nori. Jednak i maki to dość szerokie określenie, bo wyszczególnia się tutaj kilka typów:
– Futomaki. Są to grubsze rolki, gdzie na zewnątrz są płaty nori, natomiast wewnątrz oprócz ryżu jest kilka składników. Mogą to być ryby, a jeśli jest to sushi wegetariańskie, to tofu bądź falafel, a także warzywa, owoce, czy tamago (omlet japoński).
– Hosomaki. Jest to rodzaj podobny do poprzedniego. Różnica polega na tym, że wewnątrz znajduje się ryż i tylko jeden składnik. Przykładem hosomaków są tekka maki z tuńczykiem albo kappa maki z ogórkiem.
– Uramaki. Już na pierwszy rzut oka widać różnicę, bo w tym przypadku ryż, czasem z dodatkiem sezamu, stanowi zewnętrzną warstwę. Pod nim są wodorosty nori, a wnętrze rolki wypełniają dowolne składniki.
– Gunkan-maki. Tutaj podstawową cechą wyróżniającą jest kształt. Gunkan-maki są rolkami przypominającymi okręt wojenny, z czego zresztą wzięła się ich nazwa. Kawałek ryżu formuje się w owalny kształt i owija nori. Na ryżu układa się wybrany składnik.
Temaki sushi
Oryginalną odsłoną sushi są temaki. So to kształtowane w stożek rolki. Zewnętrzną warstwę stanowią wodorosty nori przypominające rożek lodowy. W środku znajdziemy ryż i różne składniki.
Sashimi
O ile poprzedni rodzaj sushi był nietuzinkowy i zawiera różne składniki, o tyle w tym przypadku mamy maksymalną prostotę. Sashimi to plasterki surowej ryby bądź owoców morza, które podawane są bez niczego, nawet bez ryżu.
Podsumowanie
Wydaje się, że sushi składa się z kilku podstawowych składników, a mimo to potrafi zaskoczyć. Wystarczy inaczej połączyć składniki albo zastosować je w innym typie sushi i danie będzie smakować zupełnie inaczej. Aby odkryć pełnię smaków sushi, trzeba spróbować wielu rodzajów. Już w obrębie tradycyjnych rolek jest wiele typów, do tego w wielu regionach świata wprowadza się swoje innowacje. Dlatego też, jeśli będziemy kosztować sushi w różnych krajach, zawsze będzie dla nas nowym doświadczeniem.
artykuł sponsorowany
you know the xvideos.gold, it’s the xvideos red alternative