Czym jest eleganckie nakrycie stołu? Każdy może mieć inną definicję, ale dla większości osób to kompozycja spełniająca wymogi estetyki, stosowności i funkcjonalności. Dobór odpowiednich naczyń, ich harmonijne współbrzmienie z elementami dekoracji oraz umiejętność prezentacji potraw pozwalają tworzyć niezapomniane wrażenia, odczuwane przez samych domowników i zaproszonych gości. Pamiętając o tych zasadach, możemy być pewni, że każde przyjęcie będzie wyjątkowe, niezależnie od okazji.
Spektakl w kilku aktach kulinarnej rozkoszy
O jaką stawkę toczy się gra? Mniejszą niż życie, lecz odpowiednia prezentacja potraw sprawia, że smaki wydają się być intensywniejsze. Gustowne nakrycie stołu może nawet uwypuklać smaki, ponieważ działa na zmysł wzroku. Desery podane w pękatych naczyniach symbolizują obfitość, podobnie jak soczyste mięsa leżące na ogromnej paterze. Z drugiej strony, niewprawny kucharz może przykryć niedostatki własnego talentu kulinarnego właśnie oprawą wizualną. Ryzyku niedopasowania się do gustu cudzych podniebień towarzyszy szansa, że chociaż wygląd potraw wywoła zachwyt gości zasiadających przy wspólnym stole.
Co istotne, nawet najpiękniejsze naczynia nie zrobią wrażenia, jeśli potrawy będą podane niechlujnie. Eleganckie nakrycie stołu to nie tylko naczynia, ale również sposób, w jaki na nich prezentujemy jedzenie. Starannie ułożone potrawy potrafią przemienić choćby najprostsze danie w kulinarne dzieło sztuki. Należy też pamiętać o gradacji oczekiwań. Wielkość ma w tym przypadku ogromne znaczenie.
Przystawki zazwyczaj są podawane na mniejszych talerzach deserowych, użytecznych także po obiedzie. Zanęcanie apetytu jest sztuką budowania dramaturgii. Serwowana przekąska ma być jedynie uwerturą przed zawiązaniem akcji, czyli pierwszym daniem. Punkt kulminacyjny nastąpi podczas posilania się popisową potrawą szefa kuchni. Jej smak ma wybrzmieć niczym aria, na którą czeka się przez cały spektakl. Jeśli zasługuje na brawa, zakończenie w postaci deseru jest podsumowaniem spełnionego aktu rozkoszy zmysłów.
Tak opisany rytuał spożywania posiłku koresponduje ze sposobem podawania potraw. Nakrycie stołu jest zatem scenografią, na tle której przez kilka godzin będzie odbywać się feria kulinarnych uniesień. Należy pomyśleć o samych widzach tego spektaklu, czyli gościach. Jakie są ich upodobania, czego oczekują? Jakie emocje ma wywołać spożywany wspólnie posiłek? Spośród ponadczasowych sposobów na nakrycie stołu warto wybrać porcelanę, która bez względu na okazję zawsze prezentuje się efektownie i dobrze ją mieć w jadalni także na co dzień.
Zamów już dziś odpowiednie nakrycie stołu
Porcelanowe zestawy przeznaczone na nakrycie stołu skompletujesz chociażby w sklepie PorcelanaOnline.pl (sprawdź na: https://porcelanaonline.pl/4-nakrycie-stolu). Katalog oferuje dostęp do różnych propozycji. Biała porcelana Rosenthal lub Villeroy & Boch należy do najbardziej prestiżowych, ale nie mniej godne uwagi są odważne projekty marki Versace. Zobacz filiżanki, talerze lub całe zestawy deserowe i obiadowe i zamów je już teraz. Oczywiście online!
artykuł sponsorowany