Jedna osoba nie żyje po zatruciu. Alert RCB: „Nie jedz mięsa z targowiska w Nowej Dębie”

Jedna osoba nie żyje, a druga z objawami ostrego zatrucia trafiła do szpitala, po spożyciu galarety garmażeryjnej, kupionej w minioną sobotę na targowisku w Nowej Dębie. Rządowe Centrum Bezpieczeństwa.

Uwaga! Nie jedz mięsa z targowiska w Nowej Dębie (powiat tarnobrzeski). Wysokie ryzyko zatrucia zagrażającego życiu. Jeżeli masz objawy zatrucia – dzwon na 112.”

ALERT RCB tej treści został wysłany do odbiorców na terenie części woj. podkarpackiego:

  • powiat stalowowolski,
  • powiat niżański,
  • powiat mielecki,
  • powiat tarnobrzeski,
  • powiat kolbuszowski

Jeśli w ostatnim czasie jadłeś mięso pochodzące z niesprawdzonego źródła, odczuwasz niepokojące objawy zdrowotne i podejrzewasz, że mogło jedzenie być zatrute – natychmiast skontaktuj się z lekarzem lub zadzwoń na 112!

  1. Bądź świadomy objawów zatrucia – te mogą różnić się w zależności od rodzaju zatrucia oraz od tego, jak bardzo zatrute było mięso – to m.in.:
  • Nudności – są jednym z najczęstszych objawów zatrucia pokarmowego. Osoba może odczuwać dyskomfort w żołądku i uczucie niechęci do jedzenia.
  • Wymioty i biegunka – to naturalny sposób organizmu na pozbycie się toksyn. Mogą wystąpić zarówno po spożyciu zatrutego mięsa, jak i w trakcie trawienia.
  • Bóle brzucha – ostre lub tępe. Mogą być różnie lokalizowane i nasilać się wraz z intensywnością zatrucia.
  • Gorączka – w przypadku ciężkiego zatrucia pokarmowego może wystąpić gorączka, która jest reakcją organizmu na obecność toksyn.
  • Ogólne osłabienie – zatrucie pokarmowe może prowadzić do ogólnego osłabienia, uczucia zmęczenia i apatii.
  1. Podziel się informacjami dotyczącymi potencjalnego zagrożenia ze swoimi bliskimi, aby zapobiec spożyciu przez nich zatrutego mięsa oraz zachęcić ich do zachowania ostrożności przy zakupach spożywczych.
  2. Kupuj mięso tylko w sprawdzonych miejscach. Jeżeli masz wątpliwości co do pochodzenia mięsa lub jego świeżości, zrezygnuj z zakupu lub skonsultuj się z właściwym terytorialnie inspektoratem weterynarii.
Subskrybuj
Powiadom o
52 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Konsument
4 miesięcy temu

Nie kupuję u chłopów z targu i przydrożnych sprzedawców: mięsa, galaretek, grzybów.

Kiepski
4 miesięcy temu
Reply to  Konsument

.. bimbru.

Januszek
4 miesięcy temu

Zgroza jak na rynku latem kupują mięso z samochodu A temperatura +35 stopni

Jony z Oklahomy
4 miesięcy temu

Handel mięsem na targowiskach pod tzw.chmurką powinien być zakazany

janwdupowkręt
4 miesięcy temu

statystycznie jest on dużo bardziej „zdrowszy”
niż naszprycowana Mendelejewem padlina z marketów..

Konsument
4 miesięcy temu
Reply to  janwdupowkręt

Według standardów Unijnych szprycowana jest żywność chemią.
Celem UE jest zniszczenie Europy i tym samym ludzkości. Trzeba przyznać, że im się to skutecznie udaje. Polska się do pewnego czasu broniła, ale już w d… włazi UE.

Jjjbrae
4 miesięcy temu

Ta jedźcie mięso z biedry jedźcie

Obserwator
4 miesięcy temu
Reply to  Jjjbrae

Dokładnie ,napuchnięte paczki ,a wędlinka aż świeci .Wolę z targu u babci kupić,niż w Biedronce świecące.

Sebastian
4 miesięcy temu
Reply to  Obserwator

To kupuj – kto ci broni

JezioranTarnobrzeganu
4 miesięcy temu
Reply to  Obserwator

A skąd masz pewność czy sprzedawca na targu nie karmi tych kur jakimś świństwem? Skoro idą na sprzedaż to może ich równie dobrze karmić splesnialym chlebem bo i tak idą te kury zaraz na ścięcie. Ja tam wolę od dobrego znajomego na wsi cos kupic czy dostać od wujka jak jestem u niego z wizytą.

Konsument
4 miesięcy temu

Znajomy tez może być szachraj. Chłopom nie należy wierzyć jako i innym ludkom.

janwdupowkręt
4 miesięcy temu

to musić być kofit!
MASZECKI MIELI???

ODYSEUSZ
4 miesięcy temu

Kolejna propagandowa nagonka (poczytajcie w necie jakie syfiaste mięso naszpikowane tablicą Mendelejewa sprzedają tzw wielkie mięsne przetwórstwa) ale za to robaczki będą mniam mniam i super zdrowe – czy ktoś kiedyś słyszał jak się bada robaki pod względem warunków fito-sanitarnych ?

robale-scierwa
Obatelka
4 miesięcy temu
Reply to  ODYSEUSZ

Ty też siejesz propagandę. Jesz robaki od lat tylko o tym nie wiesz i żyjesz.

ODYSEUSZ
4 miesięcy temu
Reply to  Obatelka

Może Ty jesz ,Ja nie jem. No chyba że masz na myśli wkładkę mięsną w czereśniach to różnie bywa , człowiek nie wszystko obaczy:)

Konsument
4 miesięcy temu
Reply to  ODYSEUSZ

Niejaki Czaskoski mówił przed wyborami, że jak ONI (PO) dojdą do władzy to przyspieszą spożycie robali zamiast kurcoków. Fabryki w Polsce już są. Czy sprzedają z ich odchodami czy to myją przed przygotowaniem do zjedzenia? Któs cóś wie na ten temat?

JezioranTarnobrzeganu
4 miesięcy temu
Reply to  ODYSEUSZ

Po prostu jakieś trefne mięso się trafiło może popsute może zwierzyna jakas chora była i się stało. Mięso powinno być przebadane jeśli ma trafić do sprzedaży i w jakiś odpowiednich warunkach sprzedawane.

Nie róbmy ze wszystkiego propagandy bo to też propaganda.

ODYSEUSZ
4 miesięcy temu

Przecież w dzisiejszych czasach łatwiej zrzucić winę na przeciętnego Kowalskiego niż korporacje. Prosty przykład ptasia grypa wybijają rolnikom całe stada , a Ja się pytam czy ktoś w ostatnim czasie widział padniętego ptaka czy też całe stado na trawnikach, chodnikach ? Nie wierzmy we wszystko co podają w mediach. A o zepsutym , zgniłym ziarnie z Ukrainy sprowadzanym do Polski i przerabianym które spożywamy jakoś dziwnie cisza !

Obatelka
4 miesięcy temu

Całe nieszczęście polega na tym, że ostatnimi laty wzrosło spożycie mięsa w Polsce. Tak samo z alkoholem. Ludziom zachciewa się swojszczyzny , stąd wzrost spożycia pokątnie robionych wędlin i bimbru. A już był spadek spożycia tłuszczu i mięsa oraz zamiana mocnych alkoholi na lżejsze. Jednak chęć zysku i zaniechanie dążenia do zdrowego odżywiania wzięły górę nad rozsądkiem. Stąd taki wzrost chorób.

ODYSEUSZ
4 miesięcy temu
Reply to  Obatelka

Pomyśl zanim coś napiszesz !

chowroby-cywilizacyjne
Obatelka
4 miesięcy temu
Reply to  ODYSEUSZ

Choroby istniały i ludzie żyli krótko. Jednak przy dzisiejszej wiedzy można by było tego uniknąć i znacznie polepszyć i przedłużyć życie. Szkoda że zamiast nauki tylko przesądy i lekceważenie.

ODYSEUSZ
4 miesięcy temu
Reply to  Obatelka

Szarlatańską naukę przyjęłaś na srovida z wkładką mRNA !

Francuski piesek
4 miesięcy temu
Reply to  Obatelka

Choroby istnieją nadal bo ludzie to najczęściej brudasy. Nie zważają na higienę nawet przy sporządzaniu posiłków.
Przyjrzyjcie się w telewizji jak łapami nakładają warzywa, owoce na talerz, na lody etc. Czy te ręce były myte przed przyrządzaniem posiłku? Watpię. Nawet jak z wychodka wychodzą to też niektórzy łapsk nie myją.
Pandemia sprawiła, że niektórzy zaczęli myć ręce i je czasem odkażać. Zadziwiające, ale ci najbardziej wykształceni i ci najmniej, lekceważą zasady higieny na codzień.
Jak nie wierzycie, że łapskami robią bez rękawiczek, to sobie obejrzyjcie jak to robi niejaki Okrasa lansujący się w telewizji na wielkiego kucharza. Ja po nim nie zjadłbym posiłku i wychodzę z założenia , że lepiej dania, nawet najprostsze przygotować w domu niż korzystać z takich usług

Ela
4 miesięcy temu

Dużo szukać. Jak jestem na zakupach i widzę jak ludzie plują w paluszki w celu otwarcia worka foliowego, a w następnym etapie grzebanie w pieczywie to szlak mnie trafia. Zero kultury i higieny. Mało tego jeszcze przerzucają tymi oslinionymi łapkami pieczywo.

wasyl
4 miesięcy temu
Reply to  Obatelka

Proponuję brać recepty od koncernów zainteresowanych nie leczeniem ale PRZEDŁUZANIEM życia , bo konował zawsze mówi , brać do końca życia ale jeszcze nikogo nie wyleczyli mając taką wiedzę . Rak nie jest dziedziczny tylko przetworzona marketowa żywność , cukier jako narkotyk i słodzone napoje razem z piwem i winem z siarczynami .

Konsument
4 miesięcy temu
Reply to  wasyl

Otóż to. Twierdzą, że rak jest dziedziczny a czy przypadkiem nie są dziedziczne nawyki? Np. żywieniowe? Kiedy mamuśka i tatusiek są pulchniutkie po spożyciu chipsów, słodkości, tłustego mięsa etc… to jakie ma być ich dziecko skoro żyje pod tym samym dachem i spożywa to samo co rodzice no i ma ich nawyki. Na ten przykład brak ruchu.

wasyl
4 miesięcy temu
Reply to  Obatelka

Obatelka — To nie spożycie tłuszczu jak trąbią KONOWAŁY jest przyczyną chorób , tylko przetworzona marketowa żywność z azotanami i azotynami , bo tylko tyle piszą a urywają prawdę o SZPYCOWANIU igłami mięsa polisacharydami .Cholesterol nie jest zły nawet w nadmiarze a winna jest HOMOCYSTEINA i niski poziom Wit. D3 [ 25 OH]. Ludzie dawniej jedli mięso , boczki i inne wyroby i byli zdrowi ale po wejściu do kołchozu zwanego UNIĄ mamy to czego chcemy a ciemny naród przyjmie to na dobrą nutę co wciska nam kołchoz unijny . Cukier jest narkotykiem , a ksylitol i erytrytol to alkohole cukrowe gorsze od cukru , powodują dysbiozę organizmu i REWOLUCJĘ jelitową . Kto oświecony ten czyta o syfie i czym nas karmią markety . Dziękuję i postoję nie kupując nic w nich . Nawet mąki są chrzczone syfem z UKR, nie mówiąc o kaszach i pryskaniu zbóz /pszenica / glifosatem . Tylko zmiana sposobu odżywiania pomoże odzyskać zdrowie i nie płacić konowałom za recepty od BigFarmy. Internet huczy od tych nowinek , ale nie należy czytać tego na stronach portali o zdrowiu.

Obatelka
4 miesięcy temu
Reply to  wasyl

Niestety kiedyś mięso było luksusem na który rzadko ludzie mogli sobie pozwolić. Ponieważ teraz jedzą codziennie a nie tylko od święta jak dawniej , muszą produkować je przemyslowo i konserwować .

Konsument
4 miesięcy temu
Reply to  wasyl

Standardy za czasów PRL były wyższe niźli terach kołchozowe unijne. Bardzo dobre wędliny produkowali w zakładach mięsnych w Nisku. Wraz z nadejściem tzw. demokracji nastały czasy faszerowania mięsa, wędlin czym się tylko da, byle dłużej je można było przetrzymieć.

Ela
4 miesięcy temu
Reply to  wasyl

Zgadzam się z Panem.

Jan
4 miesięcy temu

Chlopi powinni sprzedawac razem z bimbrem. Seta i dopiero meduza.

obywatel
4 miesięcy temu
Reply to  Jan

W tym problem , że swojskie wyroby
konieczne trzeba zawsze odkazić procentami i to dobrze.
Zapominają o tym obowiązku i takie efekty .

Obserwator
4 miesięcy temu

Jem co tydzień ,i nic mi nie jest .Akurat ta galaretka mu zaszkodziła? .Bardziej mi się wydaje szczepionka Cov19.Ja płacę i będę jadł co mi się podoba .Alert to możecie pogodowy dać .

Konsument
4 miesięcy temu
Reply to  Obserwator

Proponuje udać się na policje w Nowej Dębie, poprosić o galaretkę .Tam może ci dadzą galaretkę w ramach testu na jej skuteczność. Podobno zabezpieczono galaretkę od sprzedających i od kupujących. Tak piszą w necie.

SRODMIESCIE
4 miesięcy temu

TE STARE MOHERY TO SA TAK GLUPIE LUDZIE ZE AZ PLAKAC SIE CHCE, IDA I KUPUJA NA BAZARACH SERY, MLEKO, SMIETANE, MIESO OD BAB, BO MYSLA, ZE TO PIERWSZA SWIEZOSC, A TAKIE BABY ZE WSI TO PUSZCZAJA TO MLEKO CZY SMIETANE PRZEZ SMIERDZACE SZMATY BRUDNE WIADRA BO PRZECIEZ NIE MA NAD TYM ZADNEGO NADZORU SLUZB SANITARNYCH FUJ W ZYCIU NIE KUPILBYM NA TARGU NIC OD TAKICH BAB, MOZE SA WYJATKI, ALE ZAPEWNE WIEKSZOSC TO BRUDASNICE, KTO TAM WIE JAK ONE W DOMACH TO ROBIA, A MOZE CHWILE WCZESNIEJ SIE WYSRALA I NAWET RAK NIE UMYLA A POTEM SER ROBI , FUJ

Jjjbrae
4 miesięcy temu
Reply to  SRODMIESCIE

Ależ głupi

wasyl
4 miesięcy temu
Reply to  SRODMIESCIE

A czytała-eś składy produktów z marketów ,sklepów , nawet jeśli piszą ECO , BIO to tyle mają wspólnego z tymi przedrostami jak pozostałe . To śmieci , mleko pasteryzowane – co za wartość odżywcza , sery – po co dodatki typu chlorek lub barwnik , olej rzepakowy kujawski – z przodu 1 tłoczenie na zimno a obróć o 180 stopni i co SZOK — 100% rafinowany olej rzepakowy , można go śmiało stosować do smarowania zawiasów bram , drzwi itp rzeczy . TYLO CZYTANIE SKŁADÓW PRODUKTÓW DAJE MOŻLIWOŚĆ JEDZENIA W MIARĘ DOBRYCH PRODUKTÓW . polecam szukać na internecie strony bo one znikają bezpowrotnie bo komuś na tym zależy byśmy żyli na koszt koncernów lekowych .

Konsument
4 miesięcy temu
Reply to  wasyl

Celem pewnych grup społecznych jest niszczenie populacji ludzkiej i dlatego jest jak jest.

Anonimowo
4 miesięcy temu
Reply to  SRODMIESCIE

Coś w tym jest, sam byłem świadkiem jak dwie kobiety przed otwarciem bramy na bazar, wycierał octem numery z jajek sklepowych, po jakimś czasie sprzedawały te same jajka, jako wiejskie.

Mieszkaniec
4 miesięcy temu

Jak masz warzywniak w kiosku to sanepid się czepia wszystkiego a to mięso leży gdzie popadnie bez żadnych badań weterynarii i można legalnie handlować. A przy marchewce w warzywniaku mandat za brak ciepłej wody

Obatelka
4 miesięcy temu
Reply to  Mieszkaniec

Wszystko co legalne jest zawsze sprawdzane, bo ma się taki obiekt dostępny na wyciągnięcie reki.

Konsument
4 miesięcy temu
Reply to  Mieszkaniec

albo za to mandat, że podłoga po ostatnim kliencie jest zanieczyszczona piachem. Albo za to, że umywalka w niewłaściwym miejscu zamontowana. Szok.

SRODMIESCIE
4 miesięcy temu

TO JAK NA DLONI WIDAC JAK SANEPID KONTROLUJE PUNKTY SPRZEDAZY MIESA I INNYCH WYROBOW, SIEDZA TYLKO STARE PRUKFY ZA BIURKAMI I KAWE PIJA A ZARAZA SIE SZERZY I ROBACTWO W SKLEPACH

wasyl
4 miesięcy temu
Reply to  SRODMIESCIE

Uważam ,że ten poruszony problem zatrucia jest problemem zastępczym dla strajku rolników .

Obatelka
4 miesięcy temu
Reply to  SRODMIESCIE

Wykształcili ludzi na kierunkach do badania żywności ale nikt ich nie zatrudnia, siedzą same starsze osoby, które mają tylko notes i długopis do kontroli produktów.

Konsument
4 miesięcy temu
Reply to  SRODMIESCIE

Sanepid działa dopiero wtedy jak są masowe zatrucia.

Anonimowo
4 miesięcy temu

Nie wiem czy obecni na tym forum wiedzą gdzie można najwięcej,, nalapac” zarazków.? Otóż na pierwszym miejscu, jest woda święcona w kościele. Dziesiątki czy nawet setki osób wkłada tam swoje palce, aby zrobić znak krzyża. Na drugim miejscu są wszelakie poręcze czy klamki. Wniosek – myjemy ręce po przyjściu do domu, szczególnie powinno to dotyczyć dzieci.

Obatelka
4 miesięcy temu
Reply to  Anonimowo

Było kiedyś takie badanie, które to wykazało, ale było to bardzo dawno i nikt się nim nie przejął.

Konsument
4 miesięcy temu
Reply to  Obatelka

„Przekażcie sobie znak pokoju”. Tak mawiali księża podczas mszy. I tu należało podać sobie ręce. Czyste? Nie zawsze.
Kiedy przestałem kościół odwiedzać to miałem tę pewność, że będę zdrowszy. Amen

Konsument
4 miesięcy temu
Reply to  Anonimowo

Dodatkowo pieniądze są pełne bakterii. Ekspedientki w sklepach kładą towar w miejscu gdzie ludzie kładą pieniądze. Zazwyczaj jest to jakaś szklana czy plastikowa podstawka. Może należałoby od tych zasad zacząć szkolenia?

Pełne bakterii są koszyki na towar i wózki. Z zachodu przyszedł pomysł, by dziecko wozić w wózkach na towar przeznaczony. Czy to higieniczne? Nikt tego nie odkaża.
Po pandemii zniknęły środki odkażające w sklepach. Powinny być zawsze.

Ponadto na klamkach w WC pełno bakterii, bo nie myją łap kiedy z wychodka skorzystają. Nic dziwnego, wielu chodziło za potrzebą za studołe.

Ela
4 miesięcy temu
Reply to  Konsument

Wózki i koszyki w sklepach są bardzo brudne. I wożenie dzieci w wózku. Dzieci stoją w butach, a potem kładziemy towar.

walt
4 miesięcy temu

jedna osoba nie żyje,druga walczy o życie podobno a tu taka nawalanka.
wyrazy współczucia dla najbliższych i nauczka dla innych.amen.

Postaw mi kawę na buycoffee.to
52
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content