Około 17 tys.500 pierogów ulepiły przedstawicielki 17 sołectw z okazji 6. edycji festynu rekreacyjno-kulturalnego “Pierogarnia”. Niedzielną imprezę zorganizowało Stowarzyszenie Aktywnej Społeczności w Świniarach Starych, przy wsparciu gminy Łoniów i Powiatu Sandomierskiego.
Wydarzenie ma jeden podstawowy cel, podtrzymanie tradycji kulinarnych ziemi łoniowskiej. Na apel organizatorów odpowiedziało aż 17 sołectw, których przedstawicielki przygotowały smaczne pierożki. W tym roku dominowały tradycyjne ruskie, z mięsem, z kapustą i grzybami, na słodko z truskawkami i jagodami, czy mniej popularne, z serem żółtym czy z dziczyzną.
W trakcie imprezy odbył się również konkurs w rzucie wałkiem do ciasta. W rywalizacji indywidualnej bezkonkurencyjny był Roman Gołębiowski, który rzucając wałkiem na odległość 10,80m ustanowił nowy rekord gminy. Na dwóch kolejnych miejscach uplasowali się Wojciech Gołębiowski (10,28m) i Dariusz Przyłucki (10,22m). W rywalizacji rodzin zwyciężyli Gołębiowscy z wynikiem 25,07m, przed Maleckimi (21,85) i Reczkami (19.81m).
Tradycyjnie „Pierogarnia” odbywa się w czerwcu, miesiącu „aktywnych społeczności”. W tym roku, ze względu na organizację przez gminę Łoniów powiatowych dożynek, imprezę połączono z obchodami święta plonów.
video: Agnieszka Nycz
foto: Piotr Morawski
foto: Piotr Chmiel
genialny pomysł z tymi pierogami – podoba mi się
Pomysł rewelacyjny, tylko komu w Tbg będzie się chciało lepić pierożki? Zarząd osiedla? 😀 Łatwiej ugotować 420 litrów zupki.