W sobotę, 24 września, na Placu Bartosza Głowackiego w Tarnobrzegu odbędą się eliminacje powiatowe konkursu kulinarnego na najlepszą regionalną potrawę z wykorzystaniem mięsa wołowego. W szranki staną koła gospodyń wiejskich i zespoły obrzędowe z wszystkich gmin powiatu tarnobrzeskiego. Początek o godzinie 14. Finalistę poznamy około godziny 16.
„Wołowina z Podkarpacia” to kulinarna impreza, która będzie doskonałą okazją do zaprezentowania dorobku nie tylko kulinarnego, ale też kulturalnego i artystycznego naszego regionu. Gminy wystawiające swe ekipy w konkursie zaprezentują programy artystyczne, będzie też można odwiedzać ich stoiska promocyjne.
Przygotowane podczas sobotniej imprezy potrawy z wykorzystaniem wołowiny oceni kapituła konkursowa. Pod uwagę weźmie nie tylko smak i wygląd potraw, ale też ich oryginalność i związek z regionem. Ekipy wyłonione podczas eliminacji powiatowych – zwycięska i ta, która otrzyma wyróżnienie – będą reprezentować powiat tarnobrzeski w wojewódzkim finale konkursu „Najsmaczniejsza potrawa z wołowiny”. Ten odbędzie się dzień później, 25 września, na Rynku w Rzeszowie.
Głównym celem konkursu jest promocja mięsa wołowego, pokazanie możliwości wykorzystywania wołowiny w gospodarstwie domowym oraz promocja regionalnych potraw.
Obecnie wołowina niezbyt często gości na polskich stołach. Główny powód to konkurencyjne ceny wieprzowiny i mięsa drobiowego. Tymczasem dietetycy starają się przekonać nas do częstszego sięgania po wołowinę. Do spożywania wołowiny powinna skłaniać nie tylko niska zawartość tłuszczu.
Równie istotny pod względem dietetycznym jest zawarty w tym mięsie optymalny zestaw aminokwasów, który przekłada się na niemal stuprocentową przyswajalność białka. Mięso wołowe stanowi też cenne źródło żelaza oraz witamin, m.in. witaminy B12 (nie występuje w produktach roślinnych, a posiada rozległe właściwości – między innymi zapobiega niedokrwistości, wspomaga pracę układu nerwowego).
Równie ważne jak właściwości prozdrowotne wołowiny jest różnorodność jej zastosowań kulinarnych. Mięso wołowe nadaje się do gotowania, duszenia, smażenia, wyśmienicie smakuje też z grilla.
W ramach działań pilotażowych, służących promocji żywca wołowego i spożycia wołowiny, w województwie podkarpackim organizowany jest konkurs „Najsmaczniejsza potrawa z wołowiny”. Za tarnobrzeski finał konkursu odpowiada Tygodnik „Sztafeta”. Współorganizatorem imprezy jest OSiR i Czak Music.
info: organizator
„Obecnie wołowina niezbyt często gości na polskich stołach. Główny powód to konkurencyjne ceny wieprzowiny i mięsa drobiowego.” – główny powód to BSE czyli choroba wściekłych krów o tym ludzie jeszcze nie zapomnieli. Dodatkowo krowy bardzo często chorują, białaczka, zapalenia wymion leczone masą antybiotyków, które przechodzą do mleka i „mięsa” a później się dziwimy, że bakterie są coraz bardzie odporne na antybiotyki…
Czy ktoś kiedys uswiadomił mięsojadów, że np. wspomniana kultowa mięsna witamina B12 po obróbce cieplnej ginie w 97%?
„W ramach działań pilotażowych, służących promocji żywca wołowego i spożycia wołowiny, w województwie podkarpackim organizowany jest konkurs „Najsmaczniejsza potrawa z wołowiny”. ” – to wszystko wyjaśnia.
WOŁOWINA PANY! Już nie mogę doczekać się jutra! mam nadzieję, że będzie można skosztować potraw, a ty vege jazda na łąkę i wcinaj trawę