Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Ser typu “Kreuzer z Komina” najlepszym polskim serem

Maj 23, 2012 12:17 PM

II Ogólnopolski Festiwal Nieskończonych Form Mleka ” Czas na dobry ser” odbył się w ubiegły weekend w Sandomierzu. Za najlepszy polski ser jury uznało ser “Kreuzer z Komina” autorstwa „Farmy pod Świerkami” Beaty i Leszka Futymów z Huty Szklanej.

Zdobywca Grand Prix 2012 festiwalu to ser podpuszczowy, dojrzewający, podwędzany w zimnym dymie z tlących się gałęzi olchowych.

Obok tytułu Grand Prix, jury obradujące w składzie Gieno Mientkiewicz (Przewodniczący Jury), Adam Chrząstowski, Łukasz Klesyk, Edward Bajko i Jacek Szklarek po szczegółowej analizie 45 serów zgłoszonych do konkursu przyznało następujące nagrody i wyróżnienia:

I miejsce w kategorii serów świeżych dla „Owczego Serka Śniadaniowego” autorstwa IZ-PIB Zakład Doświadczalny Kołuda Wielka

I miejsce w kategorii serów długo dojrzewających dla sera „Górski-Sudecki” autorstwa „Wańczykówki” Lucyny i Sylwestra Wańczyków z Krzeszowa

I miejsce w kategorii serów wędzonych dla „Kreuzera z Komina” autorstwa „Farmy pod Świerkami” Beaty i Leszka Futymów z Huty Szklanej

I miejsce w kategorii inne formy mleka dla „ Jogurtu z kwiatami czarnego bzu” autorstwa gospodarstwa „Mleczna Droga” Anny Łuczywek i Rafała Duszyńskiego z Wąwolnicy

Wyróżnienie specjalne dla sera „Mleczny okrągły z pieprzem” autorstwa gospodarstwa „Mleczna Droga” Anny Łuczywek i Rafała Duszyńskiego z Wąwolnicy za perfekcyjną harmonię smaku.

foto&info: Sloow Food Polska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>