Zamek Dubiecko zwycięża w X edycji Festiwalu Kuchni Dworskiej w Baranowie (fotoreportaż)

Zamek Dubiecko reprezentowany przez Jana Pyrę i Marka Lechowicza został laureatem jubileuszowej edycji Ogólnopolskiego Festiwalu Kuchni Dworskiej im. Tadeusza Matysiaka. Impreza odbyła się w sobotę, 9 kwietnia, na zamku w Baranowie Sandomierskim.

W jubileuszowym konkursie udział wzięli laureaci dotychczasowych edycji festiwali. Uczestnicy konkursu mieli 90 minut na przygotowanie swoich popisowych dań.

Ich zmagania obserwowało a później oceniało jury, w którym zasiadali przedstawiciele mediów, kultury polityki i biznesu. Wielu z uczestników prezentowało się w strojach z epoki, by nadać klimat swojej pracy. W skład konkursowego jury wchodzili m.in. Giancarlo Russo znany szef kuchni a także lokalna działaczka Anna Rzeszut.

Zwycięzcy z Dubiecka otrzymali nagrody pieniężne oraz zostali nominowani do Kulinarnego Pucharu Polski 2011.

Drugie miejsce przypadło Hotelowi Ambasadorskiemu: P. Dorota Pajęcka, P. Mariusz Nazimek, trzecie zajął Hotel Noma Residence Zameczek Myśliwski Promnice: Wojciech Radzimirski i Marek Pasieka.

Za najlepszy Stół Wielkanocny oceniany przez Jury Smakoszy uznano ekspozycję przygotowaną przez Zajazd Hetman. Nagroda Publiczności w tej samej kategorii trafiła do Hotelu Verde Montana.

Festiwal jest pokazem sztuki kulinarnej prezentowanej przez przedstawicieli obiektów zabytkowych, mającym na celu powrót do tradycji i wykwintności dań szlachecko – magnackich ściśle związanych z tradycjami wielkanocnymi. Konkurs jest cykliczny i odbywa się corocznie przed Świętami Wielkanocnymi w Baranowskim Zamku.

Kuchnia dworska jest powszechnie traktowana jako wykwintna i na co dzień niedostępna dla większości z nas. Festiwal w Baranowie Sandomierskim potwierdził to założenie w połowie. Otóż konkursowe potrawy faktycznie były najwyższej jakości. Dotyczy to zarówno ich smaku, jak i wyglądu. Jednocześnie formuła konkursu pozwalała widzom obejrzeć, w jaki sposób daną potrawę przyrządzić. Tym samym każdy mógł zobaczyć, w jaki sposób wzbogacić swoje kulinarne zwyczaje.

Atrakcją wieczoru była uroczysta Gala połączona z degustacją dań, w której udział wzięli zaproszeni Goście znani ze świata biznesu, polityki, mediów oraz kultury. Burmistrz Miasta i Gminy Jacek Hynowski wraz z Wiceprzewodnicząca Rady Miejskiej Kazimierą Kwiatkowską wręczyli Dyrektorowi Zamku Kazimierzowi Idzikowi pamiątkowy fartuch kucharski. Organizatorem festiwalu jest Agencja Rozwoju Przemysłu S.A. w Warszawie Oddział w Baranowie Sandomierskim oraz Fundacja Klubu Szefów Kuchni.

Tekst: Katarzyna Młyniec

Foto: Tomasz Młyniec

Subskrybuj
Powiadom o
6 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Robercik
9 lat temu

Impreza bardzo fajna, można było pojeść wykwintnych dań.

vege
9 lat temu

a ja tam byłem i nie mogłem patrzeć na te stoły uginające się od zwłok rożnej maści zwierząt, to taki festiwal śmierci

notvege
9 lat temu

to po co tam szedłeś?????

vege
9 lat temu

W Baranowie niewiele się dzieje, człowiek łazi tam, gdzie można coś ciekawego zobaczyć, ale takiej afirmacji sztuki kulinarnej wynikającej z masowej rzezi nie spodziewałem się

roki
9 lat temu
Reply to  vege

vege a najedz się szczawiu… i pokrzyw…

balboa
9 lat temu

a Ty roki,co masz między zębami?

6
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x