Impreza plenerowa na zakończenie lata połączona z Ogólnopolskim Festiwalem Jabłka odbyła się na sandomierskim rynku w sobotę 3 września. Organizatorami imprezy byli: Urząd Miejski w Sandomierzu, Sandomierskie Centrum Kultury, Hotel Korona w Sandomierzu przy wsparciu Sandomierskiego Ogrodniczego Rynku Hurtowego S.A.
Podczas imprezy rozegrane zostały IV Mistrzostwa Polski w Carvingu. Motywem przewodnim prac był Sandomierz i „Ojciec Mateusz”. Sztuką rzeźbienia w owocach i warzywach popisało się 6 uczestników z całej Polski. Byli to najlepsi w Polsce carvingowcy, zwyciężcy licznych konkursów w Polsce i zagranicą. Zawodnicy rzeźbili w arbuzie, 3 jabłkach oraz tworzyli dowolne kompozycje. W Mistrzostwach zwyciężył Paweł Sztenderski z Rumii.
W ramach Festiwalu Jabłka odbył się konkurs kulinarny „Pojedynek o złote jabłko”. Polegał on na przygotowaniu dania, którego jednym za składników było jabłko . Uczestnicy wykorzystali je w różny sposób: jako składnik musztardy, prażone w soku porzeczkowym lub nadziewane wątróbkami. Najlepszym z kucharzy okazał się Piotr Krogulec, reprezentujący jedną z bełchatowskich restauracji.
Jabłko znalazło się także w składzie potrawy, jaką przyrządzili kucharze i jurorzy na gigantycznej patelni. Do degustacji przygotowano około 400 kilogramów duszonej kapusty z jabłkiem i boczkiem. Datki z licytacji prac carvingowców oraz sprzedaży porcji kapusty zostały przeznaczone na budowę Przedszkola nr 5 w prawobrzeżnej części miasta oraz na rzecz chorego Piotrusia.
Na scenie przy Ratuszu wystąpiły: Zespół Pieśni i Tańca „Ziemia Sandomierska”, kapela z Gorzyc, Siarkopolanie oraz finalistka programu „Mam Talent”, Agnieszka Zdyb. W nieco innym muzycznym klimacie zaprezentował się na Małym Rynku zespół h.R.A.B.I.A. Gwiazdą wieczoru była grupa „Poparzeni Kawą Trzy”, która wystąpiła na zakończenie imprezy.
foto&źródło: UM Sandomierz