Nalewka Dereniowa Mariusza Fika z Bydgoszczy została uznana za najlepszy trunek podczas pierwszej edycji Dzikowskiego Festiwalu Nalewek. Nalewkę cechują wyjątkowe walory smakowe oraz klarowność. W drugiej kategorii najlepszą okazała się nalewka jaśminowa, przygotowana przez Wiesławę Diakowską z Tarnobrzega.
Festiwal nawiązuje do tradycji właścicieli Dzikowa, hr. Tarnowskich, którzy w słynnej „Wytwórni Wódek i Likierów” produkowali cenione w Polsce i Europie wódki i nalewki. Mimo iż wydarzenie organizowane było po raz pierwszy, debiut z pewnością można uznać za udany. W konkursowe szranki o miano najlepszych nalewek stanęło 70 wytwórców tego niezwykle popularnego trunku. Konkurs przebiegał w dwóch kategoriach: nalewek z owoców derenia, będącego patronem pierwszej edycji festiwalu oraz nalewek z pozostałych owoców.
– Zaczęliśmy od derenia ponieważ tutaj nie tylko produkowano słynny dereniak ale przed wojną była tutaj można by tak rzec, jedna z największych plantacji derenia – tłumaczy w rozmowie z NW24 dyrektor Muzeum Historycznego miasta Tarnobrzega dr hab. Tadeusz Zych. – W każdym roku patronem będzie inny owoc, tak sobie wymyśliłem żeby tym patronem był owoc który wygra dzisiaj – dodaje.
Odwiedzający w niedzielę Zamek w Dzikowie mogli spróbować konkursowych nalewek lub je zakupić. Organizatorzy zadbali również o „strawę dla ducha”, proponując wykłady specjalistów o tematyce związanej m.in. z produkcją nalewek i hodowlą derenia.
O festiwalu mówi dyrektor Muzeum Historycznego Miasta Tarnobrzega, dr hab. Tadeusz Zych
foto: Piotr Morawski
No to się pan na włościach nachapał że magistrat cały może pić przez tydzień-czy się mylę te granty to tak za nic?
Bardzo fajna i ciekawa inicjatywa, czekamy na powtórkę za rok ! 😉