Gołąbki z kaszą w sosie pieczarkowym z gminy Samborzec zwyciężyły w XIII edycji konkursu „Nasze sandomierskie – kulinaria regionalne”, który odbył się w minioną sobotę w Sali Rycerskiej Zamku Królewskiego w Sandomierzu. O zaszczytny tytuł i srebrną chochlę walczyło sześć gmin z powiatu sandomierskiego. Motywem przewodnim tegorocznego konkursu były dania jarskie.
Jury brało pod uwagę przede wszystkim walory smakowe, sposób przyrządzania, sposób prezentacji oraz kreatywność w estetyce stoiska. Każda gmina mogła zgłosić do rywalizacji tylko jedną potrawę.Na stołach Zamku królowały kluski ziemniaczane, knedle, pierogi z owocami, parowańce, kapusta przyrządzana na wiele sposobów, tradycyjne domowe wypieki z owocami, ciasta drożdżowe.
Komisja konkursowa przyznała także dwa wyróżnienia. Jedno z nich powędrowało do gminy Łoniów za pamułę, tradycyjną zupę owocową. Gmina Obrazów otrzymała wyróżnienie za estetykę przygotowanego stoiska.
info: UM Sandomierz
foto: Ewelina Ura/UM Sandomierz