Sandomierz: W weekend iluminacja świetlna Zamku Królewskiego z okazji Święta Młodego Wina

Muzeum Okręgowe w Sandomierzu włącza się w obchody Święta Młodego Wina. Poza goszczeniem u nas winiarzy i Państwa w sobotę 19 listopada o godzinie 11 w sali tzw. rycerskiej z zamkowe dziedzińca o godzinie 12 wyruszy korowód w stronę rynku. Wieczorem przewidujemy natomiast w godzinach 17.00-21.00 iluminację świetlną fasady i połaci dachowej zachodniej naszego budynku. Zostanie ona przygotowana przez firmę LBL ze Szklarskiej Poręby, z wykorzystaniem światła białego i barwnego.

Oświetlenie barwne będzie się dynamicznie zmieniać co 1-2 minuty.

W listopadowy wieczór, w godzinach wieczornych będzie można poczuć magię światła. Zapraszamy do nas, przy czym proponujemy Państwu przyglądanie się naszemu zamkowi królewskiemu z perspektywy winnicy oo.Dominikanów, naszych sąsiadów, również uczestniczących w święcie.”

foto&info: organizator

PROGRAM ŚWIĘTA MŁODEGO WINA

PIĄTEK  18 listopada

19:00 SPOTKANIE WIECZORNE Tradycje winiarskie Województwa Świętokrzyskiego – spotkanie z winem, winiarzami, historykami, dominikanami – Piwnice Węgra Lazarczyka – Hotel Pod Ciżemką

SOBOTA 19 listopada 

11:00 – Uroczyste otwarcie – Zamek Kazimierzowski – wstęp wolny – Prezentacja winnic
12:00 – Winny Korowód – z dziedzińca Zamku na Rynek Starego Miasta
13:00 – 21:00 – degustacja win oraz możliwość zakupu specjalnych przekąsek, dań sezonowych i regionalnych w lokalach
20:00 – Koncert Galowy recital zespołu MEGITZA TRIO – Dom Katolicki
21:00 – Ogłoszenie wyników konkursu Wręczenie nagród dla uczestników Święta Młodego Wina – Dom Katolicki
13:00 – 18:00 – możliwość zwiedzania trasy podziemnej

W trakcie imprezy odbywają się warsztaty tematyczne (dla osób które wcześniej opłaciły wejściówkę na te warsztaty)

14:30 – Czynniki wpływające na styl, jakość i cenę wina – warsztat prowadzony przez Monikę Bielkę-Vescovi (Szkoła Sommelierów Kraków)
17:00 – Polskie wina – starsze roczniki – warsztat prowadzony przez Mariusza Kapczyńskiego ( Vinisfera )

NIEDZIELA 20 listopada

Kontynuacja kulinarnej uczty w restauracjach Dzień Otwartych Piwnic w okolicznych winnicach. Rezerwacja paszportów enoturysty – uprawniających do uczestnictwa w degustacji pod adresem e-mail: sandomierscywiniarze@gmail.com Cena paszportu enoturysty w przedsprzedaży – 80 zł.

Uwaga liczba miejsc ograniczona.

Subskrybuj
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Postaw mi kawę na buycoffee.to
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content