Okap gastronomiczny czy pochłaniacz? Który lepszy?

Wyciągi gastronomiczne są często lekceważone przez wielu restauratorów. To zła praktyka. Każdy właściciel restauracji z długim stażem powie Wam, że jest to element, na którym nie warto oszczędzać. Dlaczego?

Normy, normy, normy…

Wszystko, co ma związek z jedzeniem i jego przygotowywaniem jest brane pod czujną lupę SANEPID-u. Szef kuchni odpowiada nie tylko za siebie i swoich pracowników, ale i za klientów i ich zdrowie. Restauracja nie może wydać posiłku, który nie spełni szeregu ważnych, dokładnie opisanych norm.

Jednym z zagrożeń, jakim muszą martwić się adepci gastronomii, jest utrzymanie kuchni w idealnym stanie. Ciepło, para wodna, przyprawy, wilgoć. Te czynniki aż proszą się, by na ścianach kuchni pojawiły się zarodki grzyba. A gdy te już się pojawią, to walka z nimi będzie o wiele droższa, niż zakup okapu gastronomicznego. Można więc stwierdzić, że warto „myśleć do przodu”.

Swoją rolę odgrywają też deklarowane normy przepływu powietrza, w tym PN-83/B-03430 i PN-83/B-03430/A3. Opisują one niezwykle szczegółowo najważniejsze parametry, jakie musi spełniać nasza kuchnia. Od rotacji powietrza, po temperaturę, na wilgotności względnej kończąc.

Na ratunek – okap

Pochłaniacze powietrza mają to do siebie, że pracują w trybie zamkniętym. Są to sprzęty, które mają wbudowany dodatkowy filtr węglowy, wypuszczając odpowiednio przefiltrowane i oczyszczone powietrze ponownie do kuchni. Można z nimi spotkać się w mniejszych lokalach.

Jeśli macie dużą kuchnię, być może lepiej będzie pomyśleć o okapie z wyciągiem. Jego model działania polega na zassaniu powietrza i przetransportowaniu go poza obręb budynku, na przykład do komina. Ich potencjał wentylacyjny jest ogromny.

Można powiedzieć, że wybór między tymi sprzętami zależy w dużej mierze od wielkości kuchni i zasobności naszego portfela. Jeśli chcecie zgłębić wiedzę o tym, co oferują okapy gastronomiczne i wyciągi, to znajdziecie ją w tym artykule na stronie agdmaniak.pl, można z niego wyciągnąć sporo wiedzy.

Okap do domu?

Kiedyś okap kojarzył się z wielkim, nieporęcznym sprzętem, który zajmował sporą część kuchni. Na szczęście, z biegiem czasu, ich wymiary stały się o wiele bardziej kompaktowe i przyjemne dla oka postronnego odbiorcy. Aż wreszcie, w wielu polskich domach, tradycyjny okap ustąpił miejsca pochłaniaczom.

Często mają one wielkość zbliżoną do klimatyzatora, co dobrze pokazuje, jak duża rewolucja odegrała się na tym polu. Ceny już dawno przestały odstraszać. Solidny sprzęt uznanego producenta można nabyć w całkiem przystępnych kwotach.

Jeśli macie dość unoszących się po domu zapachów jedzenia, na pewno warto zainwestować w taki sprzęt. Będzie to z korzyścią dla wszystkich domowników.

materiał partnera

Dodaj komentarz

  Subskrybuj  
Powiadom o