Wiosenna aktywność, a dieta

Organizm długich jesienno-zimowych miesiącach potrzebuje solidnego zastrzyku energii. Jest to szczególnie ważne, jeśli jeszcze postawiliśmy na wiosenną aktywność. Ta jest sprzymierzeńcem utrzymania organizmu w dobrej kondycji, a co za tym idzie, poprawy samopoczucia oraz wydajności. Aby jednak tak się stało koniecznie musimy zadbać o to, co znajdzie się na naszych talerzach. Zdrowa i zbilansowana dieta jest gwarantem uzyskania ładnej sylwetki, jak i solidnym zastrzykiem energii. Na jakie produkty warto więc stawiać? Podpowiadamy.

    1. Wiosenna aktywność fizyczna

Wprawianie ciała w ruch jest ogromnie ważne o każdej porze roku, niemniej wiosna sprzyja większej motywacji i regularności. Długie jesienno-zimowe wieczory skutecznie zapraszają do zajęcia miejsca w ulubionym fotelu w towarzystwie koca i książki, ale kiedy za oknem pojawi się piękne słońce, zdecydowanie łatwiej jest się zmotywować do aktywności. Bez względu na to, na jaką postawimy, najważniejsza jest konsekwencja w działaniu. Istotne, aby była ona dopasowana do naszych możliwości i potrzeb. Najgorszym z możliwych błędów jest tak zwane rzucanie się na głęboką wodę, co w praktyce oznacza bardzo intensywne treningi bez odpowiedniego przygotowania, albo też wykonywanie ćwiczeń, które mogą nam zaszkodzić. Układając swój plan aktywności koniecznie weźmy pod uwagę predyspozycje zdrowotne, wszelkiego rodzaju przeciwwskazania, jak również to, w jakiej formie obecnie jesteśmy.

    1. Wiosenna aktywność a dieta

Prawidłowa, zbilansowana dieta jest podstawą do osiągnięcia wymarzonej sylwetki, jak również do tego, aby cieszyć się dobrym zdrowiem. Ogromnie istotną rolę w komponowaniu posiłków odgrywa jej wartość odżywcza, jak również to, abyśmy spożywali je możliwie jak najbardziej regularnie. Optymalne odstępy czasowe pomiędzy posiłkami powinny wynosić mniej więcej 3 godziny. To dobra recepta na to, aby nie podjadać między nimi kuszących, często niezdrowych przekąsek. Jeśli zależy nam na wyszczupleniu sylwetki, należy uwzględnić także indywidualny deficyt kaloryczny. Jest to różnica między naszym dziennym zapotrzebowaniem na kalorie, a ilością, jaka znajdzie się w posiłkach. Recepta na odchudzanie brzmi: trzeba spalać więcej kalorii niż zjadamy. Należy jeść częściej, ale w mniejszych ilościach.

W jadłospisie przy aktywności fizycznej nie może zabraknąć dostarczających dużej dawki witamin, minerałów oraz błonnika owoców oraz warzyw. Stanowią one także cenne źródło wspomagacza układu odporności – flawonoidów. Można jeść je jako dodatek do potraw, albo też stawiać na różnego rodzaju zupy. Szybkie w przygotowaniu i praktyczne (z powodzeniem można zabrać je ze sobą na siłownię czy też spacer) są zupy-kremy. Wystarczy nam wywar, mikser i gotowe. Na talerzu powinny zagościć także produkty pełnoziarniste, jak również chude białko, zdrowe tłuszcze, nasiona i orzechy. Z jadłospisu koniecznie muszą zniknąć wszelkie potrawy komponowane na bazie przetworzonej żywności, jak również dania typu fast food. Unikajmy spożywania pustych kalorii, napojów słodzonych. Te zdecydowanie lepiej zastąpić wodą i niesłodzonymi herbatami ziołowymi.

artykuł sponsorowany

Subskrybuj
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Skip to content