Warzywne szaszłyki
Szaszłyki na bazie warzyw to doskonała alternatywa dla tradycyjnych szaszłyków mięsnych. Wygodna Dieta ma tego świadomość, proponując w menu szaszłyki warzywne z serkiem halumi, podane z miksem sałat z jarmużem i suszonymi pomidorami z dressingiem balsamicznym. Zastąpienie mięsa warzywami sprawia, że są dużo mniej kaloryczne, przez co sprzyjają zachowaniu odpowiedniego bilansu energetycznego. Grillowana karkówka, często będąca w składzie tego dania w tradycyjnej formie, dostarcza nawet 200 kalorii na 100 gramów. Warzywa zaś – od kilkunastu do kilkudziesięciu. Jak przygotować zdrowe szaszłyki?
Składniki:
- papryka czerwona, zielona i żółta
- pieczarki
- cebula
- cukinia
- bakłażan
- przyprawy: czosnek, oregano, tymianek, majeranek, sól , pieprz
- pół łyżeczki oliwy na 1 szaszłyk
(jeżeli nie podano inaczej, ilość poszczególnych składników należy dostosować do własnych potrzeb i preferencji)
Wszystkie warzywa oraz grzyby umyć. Z papryk usunąć gniazda nasienne i pokroić w grube paski. Obrać bakłażana i cukinię, pokroić na plastry. Cebulę i pieczarki po obraniu pokroić tak, aby dały kawałki dały się nadziać na szaszłykowy patyk – cebulę najlepiej w cząstki, a pieczarki w grube plastry, chyba, że są bardzo małe – wówczas można je pozostawić w całości.
Gotowe szaszłyki smarujemy olejem i nacieramy przyprawami. Grillujemy do miękkości. Smacznego!
Ciasteczka orkiszowo-owsiane
Co na deser? Ciasteczka! Jednak zamiast pieczywa pełnego glutenu i cukru, które zawierają tzw. puste kalorie i mało wartości odżywczych, postawmy na to, aby ciastka były nie tylko smaczne, ale wartościowe składnikowo. Taki zdrowy deser zaspokoi chęć na słodkie co nieco, a dodatkowo dostarczy szereg witamin z grupy B, potas, fosfor, magnez czy inne.
Składniki:
- pestki dyni i słonecznika oraz sezam
- migdały
- suszone owoce: morela, żurawina, jabłka, rodzynki
- po 150 g płatków orkiszowych i owsianych
- 50 g erytrytolu
- 40 g masła
- 3 łyżki śmietany 18%
(jeżeli nie podano inaczej, ilość poszczególnych składników należy dostosować do własnych potrzeb i preferencji)
Suszone owoce szatkujemy wraz z pestkami dyni, słonecznika, migdałami i sezamem. Płatki mielimy i powstały proszek łączymy z erytrytolem, masłem i śmietanką. Całość zagniatamy, powstałą masę formujemy na małe kulki. Pieczemy około kwadransa w 200 stopniach. Przepyszne!
Koktajl o zmniejszonej kaloryczności
Na koniec coś do picia. Sprawdzą się koktajle, które można przelać do zakręcanych butelek, a na piknik zabrać dodatkowo wielorazowe słomki, które ułatwią rozkoszowanie się napojem. Koktajl, szczególnie z dodatkiem wody kokosowej, dostarczy mnóstwa witamin, a baza z jogurtu zamiast tłustej śmietany sprawi, że będzie zdecydowanie mniej kaloryczny! Co ważne, dziecinnie prosty w przygotowaniu.
Składniki:
- jogurt naturalny/typu greckiego 200 g
- woda kokosowa 200 ml
- truskawki
- mango
- banany
- melon
(jeżeli nie podano inaczej, ilość poszczególnych składników należy dostosować do własnych potrzeb i preferencji)
Wodę kokosową mrozimy w foremce do lodu. Owoce oczyszczamy, obieramy i miksujemy w blenderze z jogurtem i kostkami wody kokosowej. Gotowy koktajl rozlewamy do butelek. Gotowe!
Powyższe propozycje nie wyczerpują wszystkich, które sprawdzą się podczas pikniku czy uczty w ogrodzie. Oczywiście, nie każdy lubi gotować czy ma do tego talent. Dań nie trzeba przyrządzać samemu – z pomocą może przyjść chociażby catering dietetyczny z gotowymi już daniami. Najważniejsze podczas piknikowania jest dobre samopoczucie, nie zaś to, czy postaraliśmy się przygotować jedzenie wystarczająco sumiennie. Dobrej zabawy podczas pikniku!