Arabskie jedzenie to aromatyczne i pełne smaku doznanie. To nie tylko posiłek, ale cały rytuał. Tak jak na przykład parzenie kawy. Do najpopularniejszych dobytków arabskiej kuchni, z których możemy korzystać na co dzień należy hummus, falafel, czy tabbouleh. Zobacz co czyni arabską kuchnię tak aromatyczną i wypróbuj ją we własnym domu.
Kawa po arabsku
Jeśli jeszcze nie miałeś okazji spróbować kawy po arabsku, to przepis jest właśnie dla Ciebie. Kawa w tradycji arabskiej jest nie tylko aromatycznym napojem, ale także symbolem gościnności. Dlatego nazwa kawa po arabsku odnosi się nie tylko do samego smaku naparu, ale także metody parzenia i związanej z tym otoczki. Kawa po arabsku charakteryzuje się korzennym aromatem. Do napoju dodaje się kardamon, który odgrywa główną rolę. Czasem doprawia się ją także cynamonem, imbirem, goździkami lub wodą różaną. Kawa w stylu arabskim jest mocna i gorzka. Nie słodzi się jej cukrem, za to obok podaje kilka daktyli. Jak przygotować kawę po arabsku? Najlepsza kawa do ekspresu musi być przygotowana z jasno palonych ziaren arabiki. W trakcie parzenia powstaje napar o jasnej, brązowo-żółtej barwie. Do gorącego napoju dodaj przyprawy i delikatnie wymieszaj. Innym sposobem jest dodanie kardamonu bezpośrednio do ekspresu lub kawiarki. Tak przygotowaną kawę przelej do małych kubeczków i gotowe. Smacznego!
Zatar
Zatar nie jest daniem, a przyprawą – za to najpopularniejszą w kuchni arabskiej. Dodaje się ją prawie do wszystkiego, dzięki czemu potrawy nabierają charakterystycznego aromatu. Zatar jest mieszanką przypraw, tak jak curry. W jego skład wchodzi tymianek, prażony sezam i zielony sumak. Sumak to owoc krzewu, który rośnie w krajach śródziemnomorskich. Ma kwaśny smak i bardzo często wykorzystuje się do w kuchni arabskiej.
Zatar najczęściej wykorzystuje się do marynowania i przyprawiania mięs. Znajdziemy go także w plackach arabskich, warzywach przygotowanych na różne sposoby, kanapkach, sosach i dipach. Naprawdę wszędzie. Kuchnia arabska zataru sobie nie szczędzi i bardzo dobrze, bo jest to niezwykle smaczna i aromatyczna przyprawa. Dla wypróbowania zatar możesz wymieszać z oliwą z oliwek i zjeść z chlebem lub tradycyjnymi plackami.
Arabską przyprawę możesz kupić gotową w sklepie. Jednak nie jest ona trudna do przygotowania samodzielnie. Będziesz potrzebować trzech wymienionych wyżej składników i dodatkowo po szczypcie soli i pieprzu. Całość wymieszaj i zatar jest gotowy do przyprawiania.
Zaciekawił Cię ten artykuł? Więcej treści znajdziesz na polskienewsy.com.