1. Kapusta
Kapusta jest bogatym źródłem witaminy C. Przyda się każda kapusta: kalafior, kapusta, brokuły i brukselka. Jednak posiłek musi być odpowiednio ugotowany, aby zachować maksymalne korzyści: najlepiej go ugotować na parze lub w zamrożonej wodzie. Wypróbuj poniższy przepis na poprawę odporności jesienią:
Będziesz potrzebować:
- filet z łososia – 400 gr,
- brokuły – 400 gr,
- jajko kurze – 4 szt.,
- masło – 4 łyżki,
- mleko – 200 ml,
- śmietana 35% tłuszczu – 100 ml,
- ser tarty twardy – 125 gr,
- sok z cytryny – 2 łyżki,
- mielona gałka muszkatołowa – 1 szczypta,
- sól, pieprz – do smaku.
Przygotowanie: Filety z łososia pokroić w plastry, dodać sok z cytryny, natrzeć rybę solą i pieprzem. Pozostaw na pół godziny. Zagotuj brokuły w rondlu. Gdy brokuły się gotują, w osobnej misce ubij śmietanę, mleko i jajka. Do mieszanki dodaj gałkę muszkatołową i ser. Przykryj zdejmowane naczynie pergaminem do pieczenia, posmaruj boki masłem. Ułóż w nim plastry łososia i brokułów, naprzemiennie. Wlać kremową masę jajeczną i piec w piekarniku w 200 stopniach przez 20 minut.
2. Buraki
Prawdopodobnie rzadko gotujesz potrawy z burakami – a warto dodać je dodać do swojej diety. Zawierają wiele witamin, wśród których szczególnie ważny dla układu odpornościowego jest selen: wspomaga on wzrost komórek antywirusowych. Jedyną wadą jest to, że to warzywo korzeniowe długo się gotuje. Ale jeśli weźmiesz parowane buraki w kostkach, możesz szybko przygotować nawet sałatki na kolację – smaczne, obfite i nieskończenie użyteczne. Gotowane buraki świetnie komponują się z czerwoną rybą, gotowanymi ziemniakami, pomidorami, marchewką, pomarańczą i ziołami. Dopraw buraki, dodając do nich ser Roquefort, czosnek lub ostrą paprykę.
3. Ciecierzyca
Ciecierzyca, czyli cieciorka, to roślina strączkowa o niezwykłym orzechowym smaku, bogata w białko roślinne. Zawiera cynk, którego organizm potrzebuje, aby uodpornić się na wirusy. Dzięki swojej neutralności ciecierzyca może być wykorzystywana do przygotowania wielu dań – tradycyjnego falafela, zup, sałatek, gulaszu i burgerów. A dzięki ciecierzycy gotowanej na parze można zaoszczędzić sporo czasu na moczenie i gotowanie.
4. Bakłażan
Rozszerz swój jadłospis o jaskrawoczerwone i fioletowe produkty, takie jak czerwona fasola i bakłażan. Im ciemniejsze warzywo, tym więcej zawiera antyoksydantów – i tym zdrowsze jest dla Ciebie. Ugotuj pieczonego bakłażana z ciecierzycą i ziołami, a zobaczysz zupełnie nowe oblicze tego warzywa.
5. Dynia
Dynia jest stale kojarzona z jesienią, a to za sprawą Halloween. Jest również bogata w witaminę C, która podnosi odporność. Dynia jest kompatybilna z prawie wszystkimi potrawami i tworzy pyszną oraz delikatną zupę krem.
6. Imbir
Imbir zawiera kwas askorbinowy, witaminy B i A, cynk, wapń, jod oraz naturalne antybiotyki. Cała masa korzyści zdrowotnych zwiększa odporność organizmu na zarazki. Zaparzaj herbatę z korzenia imbiru, dodawaj go do wypieków i potraw jako przyprawę. A imbir, miód i cytryna to zabójcze połączenie dla każdej superbakterii.
Warzywa i owoce bogate w witaminę C i antyoksydanty są podstawą diety zdrowego człowieka szczególnie jesienią. Sprawdź, jak wzmocnić odporność: https://zywieniemaznaczenie.pl/produkty/fresubin-protein-powder/. Powinieneś mieć około 600 gramów warzyw w swoim codziennym menu, ponieważ jest to korzystne dla twojego systemu odpornościowego, figury, skóry i całego organizmu.
Gdzie jest grypa ? Odkąd nastało szaleństwo z corona świrusa, nagle wszyscy zapomnieli o innych chorobach !