Dieta ketogeniczna okiem sportowca – sprawdź przepis na keto kopytka Mistrzyni Polski w kolarstwie torowym!

Dieta ketogeniczna – zakładająca spożywanie węglowodanów w ilości nie większej niż 50 gramów dziennie – cieszy się obecnie dużym zainteresowaniem. Nic dziwnego – to właśnie dzięki niej wielu osobom udało się bezpiecznie i zdrowo schudnąć oraz zniwelować stany zapalne w organizmie. Jak się okazuje – tak zwana „keto dieta” pozwala nie tylko na skuteczną redukcję masy ciała, ale także na unormowanie poziomu cholesterolu we krwi oraz zmniejszenie łaknienia. Nie wszyscy wiedzą, że to właśnie zdrowa dieta ketogeniczna opiera się na założeniu „by spalić tłuszcz – trzeba jeść tłuszcz” – bazując tym samym zarówno na spożywaniu węglowodanów w niewielkich ilościach, jak i na częstym przyjmowaniu między innymi olejów z pestek i nasion. Co ciekawe, keto dieta na samym początku swojego funkcjonowania w świecie zdrowego żywienia, była przeznaczona dla dzieci chorych na rzadkie dysfunkcje metaboliczne – dziś jednak bardzo chętnie sięgają po nią osoby dorosłe, chcące pozbyć się nadprogramowej tkanki tłuszczowej. Jak się okazuje – „keto” bywa wybierane także przez sportowców, którzy chcą w szybkim czasie zmniejszyć masę ciała. Co jeść na diecie ketogenicznej, aby przynosiła pożądane efekty, jak trzymać się zasad nowego stylu żywienia i w jaki sposób keto dieta może przyczynić się do poprawy wyników sportowych? O tym i wielu innych kwestiach związanych ze zdrową, przemyślaną dietą opowiada Paulina Petri – Mistrzyni Polski w kolarstwie torowym!

– Cześć, Paulina. Jak ważną rolę w codziennym żywieniu osób aktywnie trenujących pełnią węglowodany?

– Cześć! Węglowodany to nic innego jak główne źródło energii naszego organizmu – jednak spożywanie ich w nadmiarze może doprowadzić do licznych kłopotów zdrowotnych oraz nadwagi. To dlatego tak wielu sportowców stara się znaleźć „złoty środek” – łączący w sobie dostarczenie odpowiedniej ilości cennej – szczególnie podczas treningu czy startu w zawodach – energii, ze zniwelowaniem ryzyka zwiększenia masy ciała, które nie ułatwia aktywności. Chociaż większość sportowców rzeczywiście wykorzystuje dietę keto do osiągnięcia konkretnego rezultatu – na przykład szybkiej, a przy tym bezpiecznej redukcji pięciu kilogramów – są i takie osoby, które pozostają na „keto” nawet po uzyskaniu zamierzonego efektu.

– Czy, prócz możliwości szybkiej utraty wagi, dieta ketogeniczna niesie ze sobą także inne korzyści dla sportowców?

– Oczywiście. Podobnie jak w przypadku osób nietrenujących na co dzień – tak i nam, zawodnikom różnych dyscyplin sportowych, dieta keto pozwala na zniwelowanie stanów zapalnych organizmu. To ważne, ponieważ zwykle występowaniu tego typu stanów, towarzyszą konkretne symptomy – takie jak ból, uczucie ciepła czy zaczerwienienie danej partii ciała, co może przeszkodzić nam zarówno w codziennym treningu, jak i w starcie w zawodach. Co więcej, dieta ketogeniczna pomaga w utrzymaniu określonej masy ciała – co jest niezwykle istotne dla osób uprawiających sporty z konkretnymi kategoriami wagowymi – oraz usprawnia regenerację mięśni po intensywnym wysiłku fizycznym.

– Czy dieta ketogeniczna ma więc wpływ na osiąganie wyników sportowych?

– Jak najbardziej. Tak naprawdę każdy styl żywienia sportowca przyczynia się do jego progresu lub regresu – w zależności od tego po jakie produkty spożywcze na co dzień sięga. Nie bez powodu bardzo wielu sportowców korzysta regularnie ze wsparcia profesjonalnego dietetyka – ponieważ to właśnie sposób, w jaki się odżywiamy, odgrywa ogromną rolę zarówno w zachowaniu właściwego stanu zdrowia, kondycji, jak i samopoczucia. Chociaż coraz więcej osób – na szczęście – traktuje zdrową dietę jako stały element swojego życia, a nie chwilową zmianę, to właśnie w przypadku sportowców priorytetowe jest skomponowanie jej w taki sposób, aby była nie tylko skuteczna, wspierająca nas w codziennych wyzwaniach, ale także smaczna i pożywna.

– Czy „keto” należy do tego typu diet?

– Oczywiście, jak najbardziej dieta ketogeniczna może być sycąca i zachęcająca nas do jedzenia – wszystko zależy od tego na jakie posiłki finalnie się zdecydujemy. W sklepie ze zdrową żywnością znajdziemy dziś całe mnóstwo produktów dedykowanych keto – takich jak między innymi zdrowe tłuszcze, keto kremy i pasty czy gotowe mieszanki do keto wypieków. Moim ostatnim odkryciem są kopytka keto, chociaż bardzo lubię także keto naleśniki.

– Dziękuję za rozmowę!

Przepis na keto kopytka Pauliny Petri

Potrzebujesz:

– twaróg o wysokiej zawartości tłuszczu (250 gramów)

– jajko (1 sztuka)

– mąkę migdałową (120 gramów)

– odrobinę soli

– gumę guar (2 łyżeczki)

Jak zrobić smaczne i pożywne keto kopytka?

1. Zagotuj osoloną wodę.

2. Wszystkie składniki zmiksuj dokładnie w blenderze – aż do uzyskania gładkiej, kleistej masy.

3. Przygotuj kubek z wodą – ponieważ ciasto na keto kopytka jest klejące, maczanie rąk w wodzie ułatwi Ci formowanie kluseczek!

4. Uformuj keto kopytka (o standardowym rozmiarze), a następnie wrzuć je do gotującej się wody.

5. Kiedy kluseczki pojawią się na powierzchni wody – gotuj je przez 2-3 minuty.

Kopytka keto możesz podawać w wersji słodkiej lub na słono!

A Ty, jakie potrawy dedykowane diecie ketogenicznej uwzględniasz w swojej codziennej, zdrowej diecie?

Subskrybuj
Powiadom o
1 Komentarz
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
zadowolony
4 miesięcy temu

Niezła dupcia na fotografii :-).

Postaw mi kawę na buycoffee.to
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content