Jak producenci opakowań i wiader do żywności dbają o jakość swoich produktów i jakie standardy muszą spełniać, aby zapewnić bezpieczeństwo konsumentom?

Bezpieczeństwo konsumentów to jeden z priorytetów dla producentów żywności. W jaki sposób dbają o to, aby artykuły spożywcze nie uległy zanieczyszczeniu? Z jakich materiałów i technologii korzystają najczęściej? Sprawdziliśmy!

Dlaczego ochrona żywności jest tak istotna?

Podstawową funkcją opakowania jest ochrona. Wiele artykułów spożywczych pokonuje daleką drogę, zanim trafi do punktów sprzedaży, a stamtąd do konsumentów. W tym czasie żywność jest narażona na oddziaływanie niekorzystnych czynników, które mogą negatywnie wpłynąć na jej cechy organoleptyczne, takie jak smak, zapach czy konsystencję. Dużym zagrożeniem jest także nieprawidłowe przechowywanie. Magazynowanie artykułów spożywczych w nieodpowiednich warunkach (np. w miejscach narażonych na bezpośrednią ekspozycję światła słonecznego) może prowadzić do rozwoju niebezpiecznych dla zdrowia mikroorganizmów.

Jakie wymagania muszą spełnić opakowania do żywności, aby mogły trafić na rynek?

Opakowania do żywności muszą być: szczelne, higieniczne, a także odporne na uszkodzenia oraz degradację mikrobiologiczną. Pojemnik nie może być wykonany z materiałów, powodujących znaczące zmiany w składzie czy właściwościach przechowywanej w nim żywności. Niedopuszczalne jest więc wykorzystywanie materiałów, które mogłyby stanowić zagrożenie dla człowieka lub w znacznym stopniu wpłynąć na jakość artykułów spożywczych.

Jak się upewnić, że opakowanie jest bezpieczne? Potwierdzeniem wysokiej jakości opakowań jest m.in. certyfikat ISO 9001oraz BRC .

Najpopularniejsze opakowania w branży spożywczej

Jednym z najchętniej wykorzystywanych materiałów w przemyśle spożywczym jest lekkie, trwałe i stosunkowo tanie tworzywo sztuczne. Pojemniki plastikowe dostępne na stronie producenta plast-box.com, powstają z materiałów dopuszczonych do bezpośredniego kontaktu z żywnością. Mowa przede wszystkim o polipropylenie. PP to bezbarwne i bezwonne tworzywo, które charakteryzuje się wysoką termoplastycznością. To znaczy, że po podgrzaniu do odpowiedniej temperatury (np. w procesie formowania wtryskowego) może być niemal dowolnie kształtowane. Powstają z niego wiadra spożywcze o różnej pojemności i wielu kształtach.

Ten rodzaj plastiku jest wykorzystywany również w produkcji pojemników dla branży chemicznej (stosuje go np. producent opakowań plastikowych do chemii firma Plast-Box).

Dbanie o wysoką jakość opakowań spożywczych oraz właściwe przechowywanie żywności to obowiązek każdego producenta. Aby mieć pewność, że pojemnik nie stanowi zagrożenia dla konsumentów, warto współpracować z zaufanymi dostawcami opakowań, którzy korzystają z bezpiecznych i certyfikowanych materiałów.

materiał zewnętrzny

Subskrybuj
Powiadom o
1 Komentarz
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Info:
1 rok temu

Najfajniejsze jest, że wody mineralne , niby takie zdrowe pakowane są w butelki PET. Niezdrowych dla ludzi.
Tutaj info o „plastikach”:
https://www.odzywianie.info.pl/kuchnia/artykuly/art,opakowania-plastikowe-do-zywnosci-rodzaje-i-wplyw-na-zdrowie.html

Postaw mi kawę na buycoffee.to
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content