Mąka orkiszowa – co warto o niej wiedzieć?

Zdrowe odżywianie to podstawa dobrego samopoczucia każdego dnia. Odpowiednio zbilansowana dieta nie tylko daje nam siłę i energię, ale również pomaga zapobiegać powstawaniu chorób. Warto więc zadbać o naturalne składniki stosowane w kuchni. Jednym z nich jest mąka orkiszowa, która z powodzeniem może zastąpić tradycyjną mąkę pszenną. Co warto o niej wiedzieć?

Mąka orkiszowa – co to jest?

Mąka orkiszowa to rodzaj mąki pszennej otrzymywanej z pszenicy orkisz. Ma ona przyjemny, słodkawy i lekko orzechowy smak, a jednocześnie jest pozbawiona charakterystycznej goryczki. Produkt ten wykorzystywany jest w Europie już od tysięcy lat. Ziarna orkiszu są nieco większe od klasycznych ziarenek pszenicy. Mają też twardszą łuskę, co sprawia, że są bardziej wymagające w procesie mielenia. Co istotne, ekologiczna pszenica orkiszowa nie jest poddawana modyfikacjom genetycznym, co wpływa na jej korzystny profil zdrowotny.

Mąka orkiszowa – rodzaje

W sprzedaży dostępne są dwa rodzaje mąki z orkiszu, wśród których znajdują się:

  • Mąka orkiszowa jasna – to oczyszczona mąka z orkiszu, która zawiera mniej wartości odżywczych, jednak znacznie lepiej sprawdza się do wypieku ciast, naleśników, placuszków czy gofrów.
  • Mąka orkiszowa pełnoziarnista – powstaje z mielenia całych ziaren orkiszu. Ma ciemne zabarwienie, wysoką zawartość błonnika pokarmowego oraz substancji oleistych. Doskonale nadaje się do wypieku pieczywa.

Mąka orkiszowa – dlaczego warto włączyć ją do diety?

Ziarna pszenicy orkiszowej są bogate w białko i błonnik pokarmowy. Można w nich znaleźć także cenne dla zdrowia pierwiastki – żelazo i magnez, a także witaminy z grupy B (szczególnie B3 i B6). Co istotne dla osób źle tolerujących gluten, mąka orkiszowa zawiera go znacznie mniej niż tradycyjna mąka pszenna. Mimo to jego zawartość jest wciąż odpowiednia, aby wyrobić z niej sprężyste ciasto.

W 100 g mąki orkiszowej znajduje się:

  • 330 kcal,
  • 11 g błonnika,
  • 14 g białka,
  • 34% rekomendowanego dziennego spożycia witaminy B3, 10% witaminy B6, 34% magnezu i 24% żelaza*.

*RWS – Referencyjna Wartość Spożycia

Mąka orkiszowa typ 850 jest łatwo trawiona w przewodzie pokarmowym, dlatego nie wywołuje uciążliwych objawów. Wysoka zawartość błonnika sprawia, że jest to idealny produkt dla osób borykających się z podwyższonym stężeniem cholesterolu we krwi oraz nadciśnieniem. Dodatkowo produkt ten wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego, zapobiegając biegunkom, wzdęciom i zaparciom. Mąka orkiszowa polecana jest dzieciom i dorosłym, a także osobom znajdującym się na diecie odchudzającej i dbającym o sylwetkę.

Zastosowanie kulinarne mąki orkiszowej

Mąka orkiszowa w większości przypadków może zastępować mąkę pszenną. Mąka orkiszowa jasna idealnie sprawdzi się do wypieku ciast i babeczek, a także naleśników, placków czy gofrów. Z kolei mąka orkiszowa pełnoziarnista to dobry wybór do wypieku chleba i bułek, kiedy zależy nam, aby miały w sobie więcej błonnika pokarmowego. Oba rodzaje mąki kupisz na stronie bee.pl

materiał zewnętrzny

Subskrybuj
Powiadom o
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Postaw mi kawę na buycoffee.to
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content