W sobotę i niedzielę, 28 i 29 maja w Sandomierzu odbędzie się szósta edycja festiwalu “Czas Dobrego Sera”.
Jak mówi pomysłodawca i dyrektor festiwalu Jacek Szklarek, „niezmiennie od samego początku celem festiwalu jest podnoszenie jakości polskiego mleczarstwa, tego na wielką i małą skalę oraz zwracanie uwagi polskiego konsumenta na różnorodność produktów na bazie mleka. Do udziału w naszym festiwalu zapraszamy wyłącznie najlepszych producentów serów zagrodowych oraz najlepsze, nieliczne polskie mleczarnie oraz zakłady przetwórstwa mleka. Ze szczególną sympatią odnosimy się do małych, rodzinnych gospodarstw, które zdecydowały się na produkcję tzw. serów zagrodowych na bazie surowego mleka”.
W Sandomierzu będzie można spróbować prawdziwego masła, jogurtów o zawartości tłuszczu 9%, oryginalnej owczej bryndzy, śmietankowych lodów czy też zwyczajnego surowego mleka, którego smak już tylko niektórzy z nas pamiętają z dzieciństwa, jak również najlepszych serów z całego świata, między innymi takich jak: Roquefort, Stilton, Brie de Meaux, Beaufort, Bitto, Parmigiano Reggiano, Cabrales, Comte, Cheddar czy Pecorino Toscano.
BLISKO 300 GATUNKÓW SERÓW
Dzisiaj Czas Dobrego Sera, to duża impreza przyciągająca około 30 tysięcy odwiedzających do cudownie położonego na wzgórzach Sandomierza. Oczywiście, w Sandomierzu nie zabraknie degustacji najlepszych serów polskich i zagranicznych pod okiem wybitych autorytetów, jak prof. Moniki Wszołek (Uniwersytet Rolniczy w Krakowie). W sumie zaplanowano 9 tematycznych laboratoriów smaku, których bohaterami będą między innymi takie sery jak: Gouda z Kozieradką (Sylwester Wańczyk), Majowa Bryndza (Wojciech Komperda), Wołoski (Figa), Dżersejan (Ranczo Frontiera), Kozi Dymek (Kaszubska Koza) czy Koszałek (Zajazd Tusinek). W sumie w Sandomierzu będzie można skosztować i kupić blisko 300 różnych serów z 12 krajów.
W tym roku po raz pierwszy w Sandomierzu pojawią się wspaniałe, owcze sery w z Chorwacji z „Paškim Sirem” na czele. Poza tym, do udziału w imprezie zaproszono wybitnych szefów kuchni – Adama Chrząstowskiego (Ed Red), Mateusza Turaja (Miodova), Łukasza Cichego (Biała Róża), Przemka Skibińskiego (Ed Red) i Konrada Korszlę (Trzy Rybki) – wszyscy z restauracji rekomendowanych przez Slow Food Polska – ich pokazy oraz sobotnia kolacja inspirowana różnymi gatunkami sera i wina, z pewnością, jak co roku, będzie nie lada gratką dla znawców i pasjonatów dobrej kuchni.
WINA Z POLSKICH WINNIC
Po raz kolejny na szeroką skalę obok serowarów do Sandomierza zaproszono polskich winiarzy. Jest ich już ponad setka, zaś już około 40 legalnie z banderolami sprzedaje swoje wina. Ser i wino, to para ponoć lepsza od małżeństwa, dlatego organizatorom zależy, by wzrastać razem w tym niezawodnym duecie. I tak w Sandomierzu pojawią się następujące winnice: Płochockich, Nad Jarem, Sandomierska, Turnau, Sztukówka, Dwór Sanna, Modła oraz słynna miodosytnia Pasieka Jaros, która po raz pierwszy zaprezentuje swojego jubileuszowego dwójniaka „966”.
W sobotę o godzinie 15.00 na festiwalowej scenie będzie miał miejsce pokaz kulinarny Giena Mientkiewicza (znanego promotora polskich serów), który zaprezentuje przepisy na bazie serów marki Serenada oraz Skarby Serowara z mleczarni Spomlek z Radzynia Podlaskiego
Oczywiście, momentem kulminacyjnym zwłaszcza dla serowarów, będzie ogłoszenie w niedzielne popołudnie wyników konkursu na Najlepszy Polski Ser Grand Prix 2016.
Organizatorem festiwalu jest Slow Food Polska, gospodarzem Miasto Sandomierz, zaś głównym sponsorem SM Spomlek.
PROGRAM FESTIWALU
Sobota, 28 maja, Rynek Starego Miasta
10.00 Oficjalne otwarcie festiwalu „Czas Dobrego Sera” przez Burmistrza Sandomierza Marka Bronkowskiego oraz Prezesa Slow Food Polska Jacka Szklarka
– od tej godziny rusza degustacja i sprzedaż serów na festiwalowych stoiskach; w sumie na wszystkich stoiskach będzie można spróbować i kupić ponad 300 rodzajów sera z Polski, Włoch, Francji, Hiszpanii, Anglii, Litwy, Chorwacji, Węgier, Szwajcarii i Słowacji
– degustacja rzemieślniczych piw z Polski oraz Europy oraz win z polskich i zagranicznych winnic
– ogródek piwny z czeskim piwami z Browaru Holba
– co dwie godziny w jednej z sal Restauracji Ciżemka odbywają się „Laboratoria Smaku” z serami w roli głównej
– otwarcie specjalnego namiotu z europejskimi serami na bazie surowego mleka: Parmigiano Reggiano, Grana Padano, Comte, Gruyere, Beaufort, Pecorino Romano, Gorgonzola, Brie, Cabrales, Roquefort, Manchego, Cheddar, Giugas, Taleggio, Monte Veronese, Camembert, Pastore Sardo, Pecorino Toscano, Mozzarella di Bufala, Burrata i inne);
15.00 Pokaz kulinarny Giena Mientkiewicza z wykorzystaniem serów Serenada i Skarby Serowara produkowanych przez SM Spomlek
20.00 Uroczysta kolacja w Restauracji Ciżemka przygotowana przez szefów kuchni: Adama Chrząstowskiego (Ed Red), Łukasza Cichego (Biała Róża), Konrada Korszlę (Trzy Rybki), Przemka Skibińskiego (Ed Red) oraz Mateusza Turaja (Miodova)
Niedziela, 29 maja
09.00 Otwarcie stoisk z degustacją i sprzedażą serów i wina (program jak w sobotę)
12.30 Równolegle do festiwalu rusza w podziemiach Restauracji Ciżemka profesjonalna ocena serów zgłoszonych do konkursu na Najlepszy Polski Ser Grand Prix 2016 roku przez jury (prof. Monika Wszołek – Uniwersytet Rolniczy Kraków – Przewodniczący Jury, Edward Bajko – Prezes SM Spomlek, Adam Chrząstowski – szef kuchni, Gieno Mientkiewicz – promotor serów zagrodowych w Polsce, Jacek Szklarek – Prezes Slow Food Polska)
16.30 Uroczyste ogłoszenie laureatów konkursu na Najlepszy Polski Ser Grand Prix 2016 r. i wręczenie dyplomów – Przewodniczący Jury prof. Monika Wszołek, Burmistrz Sandomierza Marek Bronkowski, Prezes SM Spomlek Edward Bajko, Prezes Slow Food Polska Jacek Szklarek oraz pozostali Członkowie Jury
18.00 Zakończenie festiwalu
Przez cały czas trwania festiwalu występy artystyczne i rozmowy z producentami serów i win na scenie, prezentacja poszczególnych stoisk i produktów prowadzona przez Andrzeja Buławskiego ze Slow Food Szczecin oraz Marcina Cieślika ze Slow Food Świętokrzyskie