4. edycja Dzikowskiego Festiwalu Nalewek odbyła się w minioną niedzielę w Zamku Tarnowskich. Wydarzenie nawiązuje do tradycji właścicieli Dzikowa, hr Tarnowskich, którzy w Wytwórni Wódek i Likierów produkowali słynne i cenione w Polsce i Europie trunki.
Do konkursów rozstrzyganych przez kapitułę konkursową pod przewodnictwem Pana Zbigniewa Sierszuły zgłoszono łącznie 104 nalewki.
W kategorii nalewka z derenia kapituła konkursowa przyznała trzy wyróżnienia (zgłoszono 23 nalewki). I wyróżnienie otrzymała Pani Jadwiga Rybienik z Przemyśla. II wyróżnienie otrzymał Pan Edward Derkacz z Lublina. Kapituła wyróżniła w tej kategorii także nalewkę Pana Andrzeja Nowocienia z Jedlińska.
Do konkursu w kategorii ogólnej zgłoszono łącznie 81 nalewek Palmę pierwszeństwa otrzymał Pan Tomasz Badowiec z Tarnowskich Gór za nalewkę z berberysową. II nagrodę uzyskał Pan Wojciech Suchanek z Wegierskiej Górki za nalewkę z kwiatu czarnego bzu. III miejsce przypadło Panu Wiesławowi Paszewskiemu z miejscowości Błonie za nalewkę żenicha kresowa (nalewka z owoców róży). W tej kategorii przyznano także trzy wyróżnienia. Otrzymali je Pan Tomasz Potacki z miejscowości Garbatka – Letnisko za nalewkę z kaliny koralowej, Pani Małgorzata Korczak z Tarnobrzega za nalewkę lawendową, trzecie wyróżnienie powędrowało zaś na ręce Pani Magdaleny Badowiec z Tarnowskich Gór za nalewkę cynamonową.
Dużą popularnością cieszył się Konkurs Publiczności im. Bronisława Burnatowicza. Degustujący największą liczbę głosów oddali na nalewkę pomarańczową z nutą orzecha, Pana Wojciecha Suchanka.
W tegorocznej edycji festiwalu do programu jako nowość wpisano także konkurs „Najlepszy Nalewkowicz Tarnobrzega”. W tej kategorii zwyciężył Pan Kazimierz Kiszka z Tarnobrzega za nalewkę „kubańską”. Wydarzenie objął swym patronatem Starosta Powiatu tarnobrzeskiego, Pan Paweł Bartoszek, który osobiście pogratulował zwycięzcy.
Oprócz festiwalowych konkursów na terenie parku odbył się kiermasz z tradycyjną i ekologiczną żywnością, przetworami m.in. z derenia, rokitnika i pigwowca oraz winami i nalewkami.
Oprócz atrakcji dla ciała nie brakowało także tych dla ducha. W Sali Wielkiej zamku dzikowskiego Pani profesor Svetlana Klymenko związana z Państwowym Ogrodem Botanicznym im. M.M. Gryshko oraz Ukraińską Państwową Akademią Nauk w Kijowie wygłosiła referat pt. „Pigwa i jej właściwości”. Prof. dr Andrij Prokopiv opowiedział o Ogrodzie Botanicznym we Lwowie, natomiast Pan Zbigniew Sierszuła „Czym jest nalewka”.
IV Festiwal Nalewek w Dzikowie objęty był patronatem marszałka Województwa Podkarpackiego.
Dziękujemy wystawcom, uczestnikom i wszystkim gościom. Zapraszamy za rok.
info: Radosław Pawłoszek/MHmT
video: Agnieszka Nycz
foto: Piotr Morawski
Super ! Można było sie narąbać za 20 plz alkoholem bez akcyzy. moje klimaty
A od kiedy to muzeum ma zezwolenie na sprzedaż alkoholu ????